La brasa és la tècnica culinària més ancestral de totes. Una manera de connectar amb els sabors i les textures més primitives que només s'aconsegueix amb bona llenya i molta paciència. L'Erre & Urrechu, el restaurant que Íñigo Urrechu ha obert a Barcelona després de l'èxit del que té a Marbella, és la meca de la brasa basca a la capital catalana. Un restaurant on gaudir de carn, peix i verdures a la brasa, però també d'una àmplia gamma de vins i un tracte al client immillorable.

Elegància pura

És dimecres, fa bon dia i a més és el meu aniversari. Mentre ens dirigim al Gran Melià per tastar l'oferta de l'Erre, el primer que em crida l'atenció és la facilitat per arribar al restaurant. Metro fins a Zona Universitària i cinc minuts a peu fins a la porta del local. Primer entrem a la recepció de l’hotel i seguidament passem a l’interior de l’Erre. Una suau olor de brasa et dona la benvinguda un cop dins del menjador; un contrast molt agradable entre l’ambient polit de l’hotel i la calidesa del restaurant.

Menjador Erre & Urrechu
El menjador obert manté la intimitat de cada taula amb parcel·les separades / Foto: Cedida

Llum suau, butaques verdes i taules parades amb la màxima elegància vesteixen un menjador recollit, confortable i on es respira qualitat

A mà esquerra, una barra; al mig, les taules del menjador principal; als laterals, quatre reservats més íntims per un àpat especial; i al fons, la brasa oberta a la vista de tothom. Llum suau, butaques verdes i taules parades amb la màxima elegància vesteixen un menjador recollit, confortable i on es respira qualitat.

Bon peix, bona carn i bona brasa

Carn, verdura i peix; a l'Erre ho toquen tot. És un restaurant car -no deixa de ser de luxe-, però sincerament, crec que és un bon lloc per anar-hi a fer un àpat especial. Tenen tres graelles en les quals preparen la carn, la verdura i el peix per separat. Amb llenya d'alzina, de taronger i d'olivera respectivament, el punt de cocció de cada plat és perfecte i s'adapta als gustos de cada client.

Steak tartar Erre & Urrechu
L'steak tàrtar és exquisit i la presentació és d'allò més bonica / Foto: Emma Porta

L'àpat comença amb un entrant de cortesia deliciós: una crema de pastanaga que se'ns queda curta. Després, l'steak tàrtar, la prova del cotó dels restaurants; si el tàrtar és bo, el dinar serà bo. I efectivament, el tàrtar de l’Erre és exquisit. A més, et pregunten quin nivell de picant vols i et porten una mostra perquè la tastis abans de servir-te la ració al complet.

Els plats forts

Per recomanació del cambrer, a més de l'entrant, demanem un plat de peix i un de carn. Idealment, convé partir cada ració entre tres o quatre persones perquè les quantitats són generoses.

Llobarro i verdures a la brasa Erre & Urrechu
El llobarro i les verdures demostren la qualitat d'una brasa autèntica / Foto: Emma Porta

El primer plat fort és el llobarro, presentat sencer i emplatat al moment. Una peça preciosa acabada amb pebrot vermell i all cruixent que et fa salivar només de veure-la. A banda, el peix l'acompanyen unes verdures a la brasa delicioses. Per maridar-ho, un Rias Baixas blanc, sec i exquisit.

Entrecot de cebón d'angus Erre & Urrechu
Un tall de carn gustós i molt tendre / Foto: Oriol Foix Duaigües

A més, ens deixen escollir el ganivet amb el qual tallar la carn: l'alemany, el francès i l'espanyol

Per últim, el rei de la casa: l'entrecot de cebón d'Angus. Una peça preciosa que se serveix amb tres tipus de sal (Maldon, amb sis espècies balears i hawaiana) i que ens serveixen cuita al punt. A més, ens deixen escollir el ganivet amb el qual tallar la carn: l'alemany, el francès i l'espanyol. La recomanació de la casa, l'alemany, malgrat que, com apunta la cambrera amb complicitat, tots acaben complint la funció de tallar. Per acompanyar-ho, ens suggereixen un Jumilla negre, un vi que es veu poc a les cartes i que marida de meravella amb aquesta peça de carn.

Torrija postre Erre & Urrechu
Sempre hi ha lloc per a les postres, especialment quan són així de boniques i gustoses / Foto: Emma Porta

Ens queda un forat per a les postres: daus de torradeta de Santa Teresa amb gelat. Una manera contundent d'acabar un àpat espectacular, amb un servei atent, en un espai idíl·lic i amb brasa de primeríssim nivell.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!