L'oli d'oliva és un dels productes estrella dels supermercats. Desgraciadament, està de moda i les nostres butxaques ho noten cada cop més i més. Tot i que apareixen nous productors per incrementar-ne l'elaboració i l'oferta, com és el cas del primer oli d'oliva verge extra fet a Barcelona, els preus continuen pels núvols i els usuaris comencen a prendre decisions dràstiques i il·legals. Fins al punt que, segons un informe publicat per l'empresa STC especialitzada en la protecció de productes en el punt de venda, l'oli d'oliva és el producte que més es roba als supermercats catalans.

L''or líquid' dels pispes

La pujada dels preus ha convertit l'oli en veritable or líquid. Molts establiments opten per encadenar les ampolles i protegir-les amb clau. De fet, Catalunya no és l'excepció: són vuit les comunitats on l'oli d'oliva es roba a mansalva. Al rànquing de productes més robats ha irromput amb força, per a sorpresa de ningú, l'oli d'oliva verge extra. Aquest aliment de primera necessitat al nostre país ha passat a ser un dels més cobejats en els darrers temps a causa del seu notable increment de preu.

Pel que fa a l'any anterior, entra al rànquing, trepitjant fort, l'oli. I és que, en només un any, l'oli d'oliva s'ha convertit en el producte més robat als supermercats de la meitat del país

Oli de oliva  Pixabay
L'oli d'oliva encapçala el rànquing a Catalunya / Foto: Pixabay

En només un any, l'oli d'oliva ha ocupat la segona posició al podi dels cinc productes que més ràpid abandonen les prestatgeries sense passar per caixa, només darrere dels licors. Encara que es pogués pensar que es roben els productes més fàcils d'ocultar, és habitual furtar-ne d'altres més grans, com ara garrafes d'oli o fins i tot potes de pernil. El punt en comú entre tots és que resulten desitjables i no sempre un està disposat a pagar per això. Licors, olis, ibèrics, productes per afaitar i vins són els productes més robats als supermercats espanyols, segons el tercer Informe de STC.

Top 5 de productes més robats als supermercats catalans

Juntament amb l'oli de l'oliva, els licors, el cafè, les escopinyes i la xocolata conformen el top 5 dels aliments més robats als supermercats catalans. Aquest informe, a més a més, assenyala que Catalunya també lidera els furts d'ampolles de cava o xampany, en la categoria de robatoris de productes prèmium. Els ibèrics, especialment el pernil, és un clàssic a la llista dels més robats. Per això, els supermercats es veuen obligats a etiquetar amb alarmes aquest tipus d'aliments d'alta qualitat. De vegades les alarmes es veuen i són cridaneres, però de vegades el metall és imperceptible i pot jugar una mala passada als lladres que intenten robar aquests productes. Les escopinyes i les conserves de peix blau, com la tonyina, són un altre clàssic.

Ampolles de licor / Foto: Pixabay
Ampolles de licor / Foto: Pixabay

Però aquest robatori està realment lligat a la necessitat? Diverses dades indiquen que no, majoritàriament. S'apunten a diverses raons multifactorials, entre les quals motius econòmics, però també d'altres com arguments culturals o purament de diversió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!