L'oli d'oliva és un dels productes estrella dels supermercats. Desgraciadament, està de moda i les nostres butxaques ho noten cada cop més i més. Existeix molta confusió al voltant dels tipus d'oli d'oliva que hi ha i quines en són les diferències. A continuació, et portem un resum de tot plegat i podràs descobrir tota la classificació i les característiques de cadascun.

Tots els tipus d'oli d'oliva que existeixen per famílies

Olis d'oliva verges

Aquesta família d'olis d'oliva són els més naturals. Són com un suc de taronja, simplement espremuts i no es fa servir cap producte químic per a la seva obtenció. S'elaboren a les tafones o molins d'oli. Són tres tipus, en funció de la qualitat. De més a menys qualitat són:

  1. Oli d'oliva verge extra. Aquest és el tipus d'oli d'oliva de més qualitat. Té una acidesa menor de 0,8° i un sabor i olor irreprotxables. De venda al consumidor final.
  2. Oli d'oliva verge. De menor qualitat que l'anterior pot tenir fins a 2 graus d'acidesa i lleus defectes d'olor i sabor. De venda al consumidor final.
  3. Oli d'oliva verge llampant. Té una acidesa més gran de 2 graus i un sabor i olor desagradables. No és apte per al consum i cal refinar-lo.

Oli d'oliva mitjançant processos químics

El residu que queda als trulls un cop s'han extret els olis d'oliva verges s'anomena alperujo i encara conté oli d'oliva a l'interior. Aquest oli s'extreu amb dissolvents a les orelles i s'anomena oli de pinyolada d'oliva cru. No és comercialitzable i sempre cal refinar-ho. Per poder extreure aquesta petita quantitat d'oli s'utilitzen dissolvents químics, comunament l'hexà, i el procediment es fa a les orelles o extractores. Evidentment, a aquest oli no se'l pot anomenar oli d'oliva verge. El seu nom és oli de pinyolada cru.

Oli d'oliva refinats

Els olis d'oliva verges llampants i els olis de pinyolada d'oliva crus s'han de refinar a les refineries perquè el sabor i l'olor són molt desagradables. Com a resultat del procés de refinació d'aquests olis s'obté:

  1. Oli d'oliva refinat. Procedeix de la refinació de l'oli d'oliva verge llampant. És un oli d'oliva incolor, inodor i insípid. No és comercialitzable el consumidor final.
  2. Oli de pinyolada d'oliva refinat. Procedeix de la refinació de l'oli de pinyolada d'oliva cru, i igual que l'anterior, és un tipus d'oli d'oliva incolor, inodor i insípid, i tampoc no es pot vendre al consumidor final.

Tipus d'oli d'oliva que són barreja dels anteriors

En primer lloc, l'oli d'oliva. És el tipus d'oli d'oliva més consumit a Espanya (tristament). És una barreja d'olis d'oliva refinat i olis d'oliva verges o verge extra. La proporció, que no sol venir indicada a l'etiqueta, oscil·la entre un 10 i un 15% de verge, i la resta és refinada. En segon lloc, l'oli de pinyolada d'oliva. Igual que l'oli d'oliva, és una barreja d'oli de pinyolada refinat amb un percentatge d'olis d'oliva verges o verge extra.

8 tipus d'oli d'oliva

Hi ha 8 tipus d'olis d'oliva, dels quals 3 són verges (verge extra, verge i llampant), 1 ha estat extret químicament (pinyolada cru), 2 refinats (oliva refinat i orujo refinat) i 2 que són barreja dels anteriors (oli d'oliva, oli de pinyolada d'oliva). Dels 8 tipus d'oli d'oliva només 4 es poden vendre al consumidor particular. Per tant, els tipus d'oli d'oliva són:

  • Oli d'oliva verge extra (oliva verge)
  • Oli d'oliva verge (oliva verge)
  • Oli d'oliva (barreja d'oliva refinat i oliva verge)
  • Oli de pinyolada d'oliva (barreja de pinyolada refinat i oliva verge)