Els formatges frescos són aquells que es consumeixen sense maduració o amb un breu període de maduració. Es caracteritzen per tenir un alt contingut d'humitat i una textura suau i humida. Aquests formatges generalment no se sotmeten a processos de premsada i tenen un sabor suau i delicat. Alguns exemples de formatges frescos inclouen el formatge fresc, el formatge ricotta i el formatge feta fresc, entre altres. Són populars en una varietat de plats, des d'amanides fins a postres, i són una excel·lent opció per a aquells que prefereixen sabors més suaus i frescos als seus formatges. El copropietari de la formatgeria Llet Crua, en Xevi Miró, ens exposa la millor selecció i tots els seus secrets.

Fes play al vídeo per descobrir tots els formatges frescos d'aquesta setmana i deixar-te sorprendre pel nostre expert formatger.


Formatges frescos: meravellosos per a un menú complet

"Avui parlarem de les diferències entre el mató, el recuit, el formatge fresc, el ricotta, la quallada o el requesón", anuncia en Xevi Miró. Comencem pel formatge fresc, que és un tipus que no ha passat res de temps en un prestatge. La següent definició, el mató, un formatge fresc sense sal, en el qual n'hi ha de més granulats o més cremosos. S'acostuma a fer amb un tipus de quall vegetal i la llet escalfada a uns 35 graus. També es podria fer amb un tipus de llet molt més calenta i un toc de llimona, i aquesta seria la diferència entre el mató de Montserrat i el de Girona o Osona.

A continuació, en Miró ens ensenya el recuit, que etimològicament vol dir cuit dues vegades, que és el mateix que el formatge ricotta, o el brossat. Aquests tres formatges són el producte final que fem a través del xerigot, la part aquosa de la llet, separada de la coagulable, és a dir el sèrum que queda després d'haver fet formatge i que aleshores ho tornem a escalfar. Tot canvia, però, quan parlem del recuit de l'Empordà. És un altre formatge fresc fet amb una mica de quall i que no ha estat gens premsat, s'ha d'eixugar amb un drap i després batre aquest recuit per dotar-li d'una textura molt cremosa i agradable. Aquest formatge es pot comparar molt amb el requesón, ja que serien més o menys el mateix.

Les diferències entre els formatges frescos són petits detalls que acaben modificant la textura, el sabor i altres components clau

Finalment, la quallada seria un tipus semblant al de recuit de drap, però sense el drap per dessuar. "Tots aquests productes poden ser de llet de cabra, de vaca o d'ovella i poden servir per a una amanida o per a unes postres", conclou l'expert formatger.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!