El podcast itinerant Voces en Ruta s'atura a l'Oracle de Delfos, situat al Parnàs i a menys de dues hores i mitja amb cotxe des d'Atenes, per abordar la rellevància d'aquest jaciment a la Grècia clàssica. Després de visitar Atenes, el nostre estudi radiofònic itinerant es dirigeix a Delfos. La seva proximitat amb la capital converteix aquest emblema arqueològic en una escapada perfecta per contemplar el que un dia va ser el centre de l'univers per a la Grècia clàssica. L'Oracle de Delfos va ser el lloc fins al qual, durant segles, es van dirigir representacions de ciutats i particulars per consultar les prediccions futures a través del déu Apol·lo.

🚐 La volta a Europa en autocaravana i un podcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

La història de l'Oracle de Delfos, el centre místic de la Grècia clàssica

Les restes arqueològiques del que en l'antiguitat va constituir el melic del món són unes de les més ben conservades del país. Lluny de l'activitat que un dia va concentrar, va adquirir la seva màxima influència política en els segles V i IV, i continua sent una de les parades imprescindibles per descobrir la història hel·lena. Les paraules de la Pítia, la sacerdotessa encarregada de traslladar els missatges del déu Apol·lo, decidien el futur de ciutats com Atenes i Esparta.

Lloc on es realitzaven les profecías de les pitonisses
Lloc on es feien les profecies de les pitonisses / Foto: M.S. i C.T.

Entre els paisatges de la Muntanya Parnàs, el lloc continua carregat de misticisme. El visitant pot passejar i descobrir tres de les seves zones: l'àrea arqueològica del Santuari d'Apol·lo, el Museu Arqueològic i l'àrea arqueològica del Santuari d'Atenea Pronaia. Es recomana visitar primer la zona arqueològica per després descobrir un dels millors museus de Grècia. A l'interior destaquen peces com l'Esfinx de Naxos, un cos de lleó de marbre amb cap de dona, Cleobis i Bitó, dues figures masculines obra de l'escultor Polimedes, i l'Òmfal, que es compon una pedra amb forma de mig ou que confereix al lloc la categoria de centre de l'univers.

Què es pot veure a l'Oracle de Delfos

Segons la mitologia, Zeus va fer volar dues àguiles des dels dos punts més oposats de l'univers i van acabar trobant-se al lloc sobre el qual es va alçar l'Oracle de Delfos original. Allà mateix van deixar constància que seria el melic del món situant-hi l'Òmfal. Actualment, en el jaciment hi ha una pedra que simula la ubicació que ocupava l'original —avui a l'interior del museu. A la zona arqueològica del Santuari d'Apol·lo, el camí que condueix fins al temple és ple de tresors, estructures donades per les ciutats en agraïment al déu Apol·lo. Entre les que millor es conserven, el visitant podrà apreciar la grandesa d'aquestes donacions amb el Tresor dels Atenesos.

Vista aérea de les restes arqueológicos de Delfos
Vista aèria de les restes arqueològiques de Delfos / Foto: M.S. i C.T.

Les donacions condueixen per la Via Sacra fins al temple o santuari d'Apol·lo, que presideix el lloc. Les ruïnes pertanyen al segle IV aC, encara que va ser construït sobre un edifici anterior. A l'interior s'ubicava l'àditon, el lloc des d'on la pitonissa feia la predicció. Amb l'extensió del cristianisme i la prohibició dels cultes pagans que va dur a terme Teodosi I, es van acabar els dies de glòria de l'Oracle de Delfos. No serà fins a finals del segle XIX quan arqueòlegs francesos, amb el suport de l'acabat de crear Estat grec, descobreixin les restes del santuari d'Apol·lo a Delfos.

Les llegendes i històries que habiten en aquest lloc són el reflex de la rellevància que va adquirir en l'antiguitat. Des del podcast itinerant Voces en Ruta, al nostre últim episodi hem volgut apropar-nos a la mitologia i fets històrics que rodegen Delfos de la mà d'historiadors locals. Engeguem de nou el motor de la Radioneta per continuar sumant quilòmetres i dirigir-nos a la nostra pròxima destinació al país hel·lè.