Tens ganes de visitar museus de Barcelona amb els teus éssers estimats? Normal! L’estiu és una època ideal per fer activitats en família. Probablement, tant els petits de casa com els grans tingueu vacances aquest mes d’agost. Sens dubte, la calor convida a refrescar-se a les platges, però el bon clima amplia el ventall d’opcions per aprofitar l’estiu. Excursions, viatges, experiències gastronòmiques… o també visites culturals. Precisament, la capital de Catalunya, Barcelona, és sinònim de cultura. La seva oferta és ben diversa i bona part d’aquestes activitats ajuden a entendre millor la nostra història i l’evolució de la ciutat i del país.

Si estàs valorant fer visites a alguns recintes culturals al llarg d’aquest estiu, en aquest article de la Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat, et recomanem 8 museus de la ciutat de Barcelona per gaudir (i enriquir-se culturalment) en família. Més enllà dels clàssics —com pot ser el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona o el Museu Picasso—, trobaràs altres indrets que de segur seran del teu interès.

🥤 On trobar la millor orxata de Barcelona? Les 5 orxateries que només coneixen els autèntics amants de la xufa

🍺 Les 5 cerveseries artesanes de Barcelona que hauries de conèixer | MAPA

1. Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

Aquest museu és el lloc perfecte per aprofundir en el passat de la ciutat de Barcelona, per conèixer a fons totes aquelles peculiaritats que formen part de l’essència de la capital de Catalunya i per retrocedir fins als seus orígens. La seu principal es troba a la plaça del Rei (Barri Gòtic), a la Casa Padellàs. El museu es va inaugurar el 14 d’abril de 1943 i s’hi divulga el patrimoni històric de Barcelona. Compta amb exposicions permanents i temporals, s’hi organitzen xerrades i conferències per a tot tipus de públics i també hi ha visites amb comentaris. L’horari, d’abril a setembre, és de dilluns a diumenge, de 10 a 19 hores. L’entrada normal, que inclou la visita a tots els centres MUHBA que hi ha a la ciutat, és de 7 euros. Per als menors de 16 anys, l’accés al museu és gratuït. Per als més grans de 65 anys o estudiants amb menys de 29 anys, el tiquet es redueix a 5 euros.

2. Museu del Disseny

Aquest recinte aplega fins a més de 70.000 objectes que han rebut la denominació d’arts decoratives o arts aplicades. Alguns d’ells tenen una llarga història al darrere, donat que el seu origen pot arribar a remuntar-se al segle IV abans de Crist, i també hi ha exposades altres de ben recents. Així doncs, presumeixen de gaudir d’un triple patrimoni: les col·leccions històriques d’arts decoratives (els exemples més freqüents són el mobiliari, els teixits, la ceràmica o el vidre), les col·leccions de disseny (gràfic, de producte i de moda) i les arts d’autor del segle XX i XXI. La seu del museu és l’edifici Disseny Hub Barcelona, ubicat a la plaça de les Glòries. El seu horari d’obertura va de dimarts a diumenge, de 10 del matí a vuit del vespre. L’entrada general val 6 euros, mentre que la reduïda costa 4.

3. Museu de la Música

La música forma part de la nostra vida. Pràcticament cada dia escoltem alguna cançó. És un dels arts més apreciats. En aquest museu de Barcelona, es fa un recorregut per la història de la música i les diverses cultures que coexisteixen, així com s’hi pot apreciar una evolució dels instruments musicals. De fet, hi ha prop de 200 instruments exposats. Sovint, el museu organitza concerts amb aquests instruments històrics, i són activitats que formen part de la programació de l’Auditori, on hi ha el museu (carrer de Lepant, 150). El recinte obre dimarts, dimecres i dijous, de 10 a 18 hores; el dijous, de 10 a 21 hores; i el dissabte i diumenge, de 10 a 19 hores. L’entrada general val 6 euros, mentre que els menors de 16 anys hi poden accedir gratuïtament.

4. Museu de la Xocolata

Si sou aficionats a la xocolata, segur que us agradarà conèixer els seus orígens. El recinte explora com va arribar aquest producte a Europa i com va fer la transició de ser una matèria elogiada per les seves propietats medicinals a valorar-la pel seu sabor i el seu valor nutritiu. La seu és a l’antic convent de Sant Agustí, al carrer del Comerç. A banda de tenir una exposició, també s’hi alberguen tallers que potencien la creativitat i la imaginació a través de la confecció de piruletes amb xocolates de diversos gustos, per exemple. Cal abonar 6 euros d’entrada, tret dels nens de menys de 7 anys, que tenen accés gratuït.

5. Museu Marítim

Es tracta d’un emplaçament idoni per conèixer el com i el perquè de la història marítima del país. Des de l’any 1929, en aquest museu de Barcelona hi podem trobar importants col·leccions de models de vaixells, reproduccions d’instruments nàutics, pintura marítima o cartografia de l’època. D’aquesta forma, els usuaris es poden endinsar en el món de la navegació i descobrir l’evolució d’aquesta. El museu es troba a l’avinguda de les Drassanes i obre cada dia de 10 a 20 hores. El preu de l’entrada general és de 10 euros.

6. Museu Egipci de Barcelona

Aquest espai cultural pertany a la Fundació Arqueològica Clos. És el primer recinte que es va inaugurar a Espanya de temàtica faraònica. El museu disposa de més de 1.100 peces històriques provinents d’Egipte i l’espai està distribuït en tres sales: dues d’elles compten amb una exposició permanent, mentre que la restant aplega col·leccions temporals. Es localitza al carrer de València, 284. El preu de l’entrada general és de 12 euros i, per als nens de 6 a 12 anys, el cost és de 5 euros. Té un horari variat: de dilluns a divendres obren de 10 a 14 hores i de 16 a 19:30 hores. Els dissabtes ho fan de 10 a 15 hores i de 16 a 19:30 hores, mentre que els diumenges el museu és obert al públic de 10 a 14 hores.

7. Museu de Ciències Naturals

Situat en un edifici construït en ocasió del Fòrum Universal de les Cultures de 2004, el museu va obrir les portes a Barcelona l’any 2011 i proposa a l’usuari un recorregut que consta de tres ‘moments’ diferenciats del que anomenen el ‘Planeta Vida’: primerament, es fa un viatge per ‘La biografia de la Terra’; en segon lloc, l’usuari es transporta fins a ‘La Terra avui’ —que planteja qüestions d’actualitat— i, finalment, les ‘Illes de la Ciència’, que són diversos espais que aborden aspectes més concrets de l’entorn que ens envolta i que forma part del nostre dia a dia. El museu s’ubica a la plaça Leonardo da Vinci del Parc del Fòrum i obre de dimarts a dissabte, de 10 a 19 hores, i els diumenges de 10 a 20 hores. L’entrada general costa 6 euros.

8. Moco Museum

Finalment, aquesta recomanació és la d’un espai modern i molt recent. El Moco Museum, amb presència a Amsterdam, va obrir una segona ‘sucursal’ a Barcelona l’octubre de 2021. Es troba en un emplaçament històric, com és el palau Cervelló, situat al carrer Montcada, molt a prop del museu Picasso. S’hi poden veure obres d’art modern, contemporani i de carrer, amb artistes tan diferents com poden ser Banksy, Kaws, Damien Hirst, Andy Warhol, Studio Irma o altres. És una experiència que, segons diuen al seu web, convida a “reflexionar sobre la societat moderna”. L’exposició Diamond Matrix, on la llum adquireix un gran protagonisme, ha captivat el públic juvenil. Es pot visitar de dilluns a diumenge, de 9 del matí a deu de la nit. L’entrada per als adults es pot comprar des de 14,50 euros, mentre que els nens menors de 10 anys poden accedir-hi gratuïtament.

A què hi ha un munt de coses a fer a Barcelona? Si no us ve de gust anar de museus, també podeu anar a prendre una bona orxata o refrescar-vos amb un gelat. I, si a la teva família també hi ha gossos, et destaquem algunes de les platges que admeten gossets.