Per fi poses els peus a la sorra després de tanta feina i dies d'hivern. Estens la tovallola i quan t'ajeus ensopegues amb una ampolla de plàstic, una llauna i restes de burilles, moltes burilles. En ciutats com Barcelona han pres mesures com prohibir fumar a les platges, però en general, considera que cuidar les platges depèn de tots, no esperis que ningú es mogui, fes-ho tu.

Avui des de la Gandula, la secció estiuenca de ElNacional.cat, volem parlar-te de deu accions que pots fer aquest estiu per cuidar les platges. Perquè, què seria de l'estiu sense aquells dies sota el sol, el so de les onades i la suau sorra entre els nostres dits?
 

🥵 Com alleujar les cremades de sol amb remeis casolans (una vegada per sempre)
 

❄️ 5 trucs per mantenir la casa fresca a l'estiu i sobreviure a les onades de calor
 

Pren nota i afegeix-te a la missió de mantenir els nostres mars i costes en perfecte estat.

Si no vols veure una bandera negra a la teva platja, aprèn com cuidar les platges aquest estiu amb aquestes accions

1. Recull la teva brossa i la que trobis al teu camí

Encara que estiguis passant-ho d'allò més bé en un divertit dia de platja en família, recull i rebutja correctament els teus propis residus i també aquells que trobis a la platja. Si tots diguéssim "jo no ho he llençat, que ho reculli un altre", ningú no ho recolliria i tot faria fàstic. Cada trosset compta per mantenir les nostres platges impecables!

2. Fes cas dels senyals i prohibicions

Les indicacions a la platja són allà per una raó: per protegir l'entorn i garantir la seguretat de tots. Respecta els senyals i segueix les instruccions, així ajudaràs a preservar la flora, la fauna i la bellesa natural de les nostres costes, que sovint allotgen ecosistemes molt fràgils.

3. Utilitza protecció solar lliure de tòxics

El protector solar és imprescindible per evitar les perilloses cremades solars, però per cuidar les platges i la teva pell, tria opcions lliures de químics nocius que puguin perjudicar les espècies marines i els esculls de corall. Busca la que tinguin el segell SAFE SEA.

4. Porta les teves coses en bosses de tela

Deixa d'utilitzar bosses de plàstic i opta per portar les teves coses en bosses de tela reutilitzables. A més de ser més ecològiques, segur que no te les oblides perquè tindran dissenys maquíssims.

cuidar les platges 1
Les bosses de plàstic són el gran enemic dels mars. Trobar-se-les nedant és un fàstic, i per a la vida marina, un perill. Imatge: AbbPhoto.

5. No llancis coses al mar

Sembla obvi, però et recordem que no has de llançar rebutjos al mar. El nostre objectiu és preservar la bellesa i la salut dels nostres oceans, així que utilitza papereres i no llencis ampolles amb missatges per més romàntic que et sembli. Ni tan sols "una petita coseta, que total, tan gran com és el mar...". Aquest pensament és el que ha convertit l'oceà en un abocador. No et costa res guardar-te el que sigui i llençar-ho a les escombraries.

6. Respecta la vida marina

Si tens la sort de trobar-te amb peixos, estrelles de mar, crancs o altres espècies marines, recorda mantenir una distància segura. No les toquis i no te les emportis a casa. Observar la vida marina en el seu entorn natural és un privilegi, gaudeix-lo però amb respecte.

7. Uneix-te a programes de voluntariat

Si vols anar un pas més enllà, busca programes de voluntariat locals que es dediquin a cuidar les platges. Unir-se a aquestes iniciatives és una manera meravellosa de contribuir i conèixer gent conscient amb el problema actual.

8. Estalvia aigua

L'aigua és un recurs valuós i escàs. Sigues conscient del teu consum i no utilitzis la dutxa de la platja com si fos inesgotable. Millor sacseja't la sorra, neteja't amb aigua la més molesta i enganxosa, la dels peus, i opta per dutxar-te a casa.

9. Digues no als productes d'un sol ús

Quan preparis el pícnic que portaràs a la platja, evita els plats, coberts i vasos d'un sol ús. Tot i que s'hagi prohibit l'ús de plàstics, encara en queden molts d'aquests circulant. I fins i tot amb els de cartó, encara que siguin reciclables o biodegradables, continuen formant part de la cultura de l'un-sol-ús. Opta per alternatives més sostenibles, com els de fibra de bambú que són reutilitzables. O una petita vaixella de càmping que et portis a rentar a casa.

10. Ni burilles ni líquids

Recorda que les burilles de cigarret i els líquids vessats són nocius per al nostre entorn costaner. Rebutja les burilles als contenidors designats i no vessis líquids a la sorra. No passarà res si et vas emportar un setrill per amanir una amanida i et cauen tres gotes, però sí que passarà si després llances les restes d'aquesta amanida, amb tot l'oli i el vinagre, a la sorra, o si aboques en ella les restes de coca-coles sobrants.


Ara que coneixes aquestes accions, estàs a punt per defensar i cuidar les platges! Suma el teu gra de sorra aquest estiu. Col·laborant junts podrem seguir gaudint d'aquests tresors naturals.