L'última Lluna plena de l'estació està a la cantonada i serà la de març 2023. Després de la "Lluna del Llop" de gener i la "minilluna" o "Lluna de la Neu" de febrer, l'hivern posarà el colofó a la primera tanda de plenilunis d'enguany amb la també coneguda popularment com la "Lluna del Cuc" per la seva coincidència temporal amb l'aparició dels primers cucs per la terra que, antigament, començava a descongelar-se. Aquesta Lluna plena tan especial podrà ser vista des de molts punts de la península, fins i tot tenint en compte la contaminació de les grans ciutats. No et vols perdre la Lluna plena de març 2023? T'expliquem tot el que necessites saber sobre quan serà visible, on veure-la i alguns dels millors llocs per gaudir-ne des de Barcelona.

📆 Calendari lunar març 2023: fases de la Lluna i fenòmens celestials del mes
 

Canvi d'hora març 2023: quan es canvia a l'horari d'estiu?
 

Lluna plena març 2023: quan veure aquesta fase lunar

La lluna plena de març 2023 arribarà, atenent les dades de l'agenda astronòmica de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), dimarts vinent 7 de març i d'una forma peculiar. I és que aquest pleniluni s'iniciarà quan una cara de la Lluna continuï completament il·luminada pel Sol, a les 13:40 h i sota el signe de Verge. No obstant això, es pot tenir en compte que a la fase completa de la Lluna ja podrà gaudir-se a efectes òptics en la nit del dilluns 6 de març i així continuarà sent també durant la nit del dia consecutiu. En produir-se aquest fenomen astronòmic des de primera hora de la tarda, la Lluna plena començarà a sortir en l'horitzó al voltant de les 19 h i el seu punt màxim d'altura al firmament cap a les 2 h.

Els millors llocs per veure la Lluna plena de març 2023 a Barcelona

400.073 km. Aquesta és la distància precisa de distància entre el satèl·lit i la Terra en aquesta Lluna plena de març 2023. Atenent això, lluny queda en aquesta ocasió de ser una "minilluna" com la del febrer passat, però tampoc no destacarà el pleniluni d'aquest mes per entreveure's en una mida excessivament gran a ulls dels més astrònoms de cada casa. En moltes ocasions, veure la Lluna plena des d'una gran ciutat com Barcelona pot tornar-se una tasca una mica complicada tenint en compte els alts nivells de contaminació que envolten l'urbs. Tanmateix, sempre és possible donar amb llocs aïllats de les aglomeracions des d'on —sempre que la meteorologia ho permeti— poder gaudir del fenomen. A la ciutat comtal, els Búnquers del Carmel o l'Observatori Fabra són llocs perfectes per fer-ho.

La Lluna plena de març 2023 o "Lluna del Cuc"

El març 2023, i com sempre succeeix el tercer mes de l'any, a la Lluna plena se la coneix també com la "Lluna del Cuc". Aquest sobrenom prové de les denominacions que els nadius americans de l'est i el nord dels Estats Units utilitzaven per a cada un dels plenilunis de l'any. El fet de batejar a aquesta fase astronòmica del mes amb aquest nom tan particular es remunta també a la tradició indígena, i és que la il·luminació del disc lunar coincidia amb el moment en què les terres començaven a descongelar-se amb l'arribada de la nova estació i els cucs, així com les larves amagades en els arbres, començaven a deixar-se veure. Al cap i a la fi, aquesta Lluna plena serveix com a avançament d'un dels moments més esperats de l'any: el pas de l'hivern a la primavera.

📆 Calendari lunar 2023 en PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles