El calendari lunar de març 2023 arrenca amb força i molta lluminositat amb l'última Lluna plena de l'hivern, però aquest no serà l'únic fenomen celestial del mes. I és que, ja siguis un apassionat de l'astronomia o simplement et piqui la curiositat per estar al corrent dels esdeveniments dels quals podràs gaudir si observes amb atenció el firmament en les nits del mes de l'inici de la primavera, hi ha algunes dates que hauries d'anar apuntant a la teva agenda. Els més cosmògrafs de cada casa estan d'enhorabona perquè aquí t'expliquem tot el que necessites saber del calendari lunar de març 2023, quan serà visible cada fase de la Lluna, les conjuncions planetàries i els fenòmens més destacables.

📆 Calendari lunar 2023 a PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles
 

Canvi d'hora març 2023: quan es canvia a l'horari d'estiu?
 

Les diferents fases de la Lluna segons el calendari lunar de març 2023

Durant el mes de març de 2023, el calendari lunar anual implicarà les habituals quatre fases que, al llarg de les setmanes, deixaran visible al firmament i de diferents formes el nostre satèl·lit. Si t'interessa l'astronomia o simplement ets un aficionat de tot el relacionat amb els fenòmens celestials, a continuació et detallem la data i hora exactes de l'inici de cada una d'aquestes fases de la Lluna:

  • Lluna plena: dimarts 7 de març a les 13:40 h sota el signe de Verge.
  • Quart minvant: dimecres 15 de març a les 3:08 h sota el signe de Sagitari.
  • Lluna nova: dimarts 21 de març a les 18:23 h sota el signe d'Àries.
  • Quart creixent: dimecres 29 de març a les 4:32 h sota el signe de Càncer.

🌕 Lluna plena març 2023: quan és i des d'on veure la "Lluna del Cuc"
 

Calendari lunar març 2023: així seran les conjuncions de la Lluna amb els planetes

Deixant de banda les quatre fases lunars d'aquest març 2023 i de què potser només els més astrònoms de casa siguin conscients, és important tenir en compte que al llarg d'aquest mes també es donaran un total de cinc conjuncions planetàries. I en què consisteix aquest fenomen? En paraules simples, això ocorre quan dos o més planetes poden percebre's a prop l'un de l'altre al cel i es dona una il·lusió òptica de proximitat. Succeirà això el 2 de març amb les conjuncions de Venus-Júpiter i Mercuri-Saturn, el 16 de març amb la conjunció de Mercuri-Neptú, el 28 de març amb la conjunció de Mercuri-Júpiter i el 30 de març amb la conjunció de Venus-Urà. La Lluna també tindrà conjuncions planetàries aquest març de 2023, i són les següents:

  • 19 de març: conjunció lunar amb Saturn en la direcció de la constel·lació d'Aquari.
  • 22 de març: conjunció lunar amb Júpiter en direcció de la constel·lació de Pisces.
  • 24 de març: conjunció lunar amb Venus en direcció de la constel·lació d'Àries.
  • 28 de març: conjunció lunar amb Mart en direcció de la constel·lació de Gèminis.

La "Lluna del Cuc" i l'equinocci de primavera, els principals fenòmens de març de 2023

El mes de març de 2023 iniciarà el seu calendari lunar amb força i amb l'arribada de l'última Lluna plena de l'hivern, coneguda tradicionalment com la "Lluna del Cuc" per ser el moment de l'any en què aquests invertebrats començaven a deixar-se veure arran del desglaç dels terres de terra. Aquest esdeveniment astronòmic imperdible per als amants de l'astronomia serà perceptible el dimarts 7 de març de 2023 i començarà amb una de les cares del disc lunar totalment il·luminada pel Sol, a les 13:40 h. A més d'això, un altre esdeveniment destacable del mes és l'arribada de l'equinocci de primavera, que es donarà entre el 20 i el 21 del mes i marca l'inici de la nova estació. Es tracta d'un esdeveniment curiós perquè el dia i la nit tenen la mateixa durada, ja que el Sol es troba just sobre l'equador del globus terraqüi.