La segona Lluna plena de l'any està a la cantonada i és la de febrer de 2023. Amb l'hivern ja ben entrat des del passat mes de desembre, molt aviat podrà entreveure's al firmament la que serà la Lluna plena "més petita" de l'any —o així la percebran els nostres ulls— o "minilluna", també coneguda segons algunes tradicions i tribus com la "Lluna de la Neu". Es tracta d'un fenomen astronòmic realment especial, ja que no només ens permetrà albirar el nostre particular satèl·lit amb una mida diferent de l'habitual, sinó que també sembla incidir directament en alguns aspectes del comportament humà i l'entorn. T'expliquem tot el que necessites saber sobre la Lluna plena de febrer 2023, quan serà visible i com pot afectar-te.

🗓️ Calendari lunar 2023 en PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles
 

Lluna plena febrer 2023: quan veure i quins efectes té aquesta fase lunar

Bon moment per als més astrònoms de cada casa, i és que la Lluna plena de febrer 2023 ja està pràcticament aquí. Aquesta és una de les fases més singulars que el satèl·lit terrestre experimentarà al llarg de tot l'any, ja que la Lluna plena d'aquest mes, coneguda també com a "minilluna" o "Lluna de la Neu", pot arribar a significar moltes coses si no s'és especialment escèptic vers els efectes dels cossos celestials. Sigui com sigui, cal tenir en compte que la data i hora exacta en què aquest fenomen serà visible és el pròxim 5 de febrer a les 18:57 h i que la distància de centre a centre amb la Terra serà de 405.830 quilòmetres. I quins són aquests efectes que té la Lluna plena de febrer 2023? Com en tots els plenilunis, es dona un moment propici per les collites i la vitalitat i resistència de les plantes serà més gran. Quant a les persones, existeixen estudis sobre la possibilitat que aquesta fase lunar dificulti el son i incrementi la irritabilitat.

La lluna plena de febrer 2023 o "minilluna", la més petita de l'any

Se li diu "minilluna" o "microlluna" perquè la Lluna plena de febrer el 2023 és la que, de totes les del calendari lunar d'aquest any, està en el punt més allunyat de la Terra —també conegut com l'"apugeu"— del recorregut que la seva òrbita el·líptica comprèn. D'aquesta manera, la "Lluna de la Neu" que podrà albirar-se al cel durant el 5 de febrer, s'apreciarà amb una mida menor a la normal, reduint-se en un 14% la part visible del disc lunar, que es mostrarà totalment il·luminat. Es tracta, en realitat, d'una dada per als més curiosos, ja que la diferència en mida tampoc no serà abismal i fins i tot pot sentir-se imperceptible.

Per què la lluna plena de febrer 2023 també es diu "Lluna de la Neu"

Cada Lluna plena té el seu propi nom atenent les tradicions més antigues. La Lluna plena de febrer els Celtes la van anomenar "Lluna de Gel", encara que el nom que ha quedat més popularitzat és el de "Lluna de la Neu". El perquè, en realitat, és ben senzill, ja que el febrer és el mes més nevat als Estats Units i les cultures natives americanes la van anomenar així per la manera en què els arbres s'esquerdaven pel fred, mentre que les persones s'asseien al voltant del foc per poder escalfar-se. La tribu Cherokee la va delimitar "Lluna d'Ossos" per caure en una època d'escassetat d'aliments en la qual, per necessitat, es veien obligats a rosegar els ossos. Una dada de tall més tètric sobre la pròxima Lluna plena de febrer 2023 és que aquesta mateixa tribu relacionava el fenomen de forma directa amb la mort i realitzaven rituals de comunicació amb els seus avantpassats durant la nit en què hi era present.