La teva casa és el teu refugi i l'has elegit per la seva seguretat, disseny i, potser, per la proximitat del teu lloc de treball i de l'escola dels nens. És probable que hagis deixat en segon pla l'orientació de l'habitatge, tanmateix, és el primer factor influent en el consum energètic. Segurament, has culpat als electrodomèstics de les despeses desorbitades de llum i gas, però la ubicació del teu habitatge és la principal responsable del resultat de les teves factures, t'ho expliquem.

🏠 3 greus conseqüències de no preocupar-se per l'aïllament tèrmic a casa
 

🏦 Com estalviar energia a l'estiu i no arruïnar-se amb la factura elèctrica
 

Digues-me com està orientada la teva casa i et diré quant pagaràs a la teva factura

Les sortides i postes de sol colpejant a la teva façana fan que la temperatura de l'interior de la teva casa canviï i et vegis utilitzant la calefacció o l'aire condicionat més del compte per compensar l'excés de calor o el fred. I a això cal sumar-li la diferència de clima, ja que no és el mateix un estiu del nord que del sud. T'expliquem com influeix l'orientació de la teva façana a la teva factura energètica.

1. Est

El sol directe el rep sobretot al matí, en les hores centrals del dia. El que suposa que després del migdia la façana ja comença a refredar-se fins a la nit.

2. Oest

En aquest cas, la llum solar comença a escalfar la façana des del migdia a la nit. Aquesta orientació és una de les que més sol rep, especialment a la zona sud. Fins i tot les nits són càlides perquè no hi ha hagut temps a refredar-se a la façana.

3. Sud

Aquesta orientació rep llum solar durant tot el dia, en especial al nord d'Espanya. La façana roman calenta des de primera hora del matí fins a la posta de sol. A l'interior de la casa, el dia i la nit seran càlids.

4. Nord

Aquesta és l'orientació més freda, ja que la façana no rep llum solar directa en cap moment del dia. En aquest tipus d'habitatge és recomanable instal·lar un aïllament tèrmic per suportar millor els hiverns.

A més de l'orientació, cal tenir en compte que la temperatura variarà segons el clima i la província. Hi ha zones amb hiverns molt freds i altres amb hiverns que semblen tardors. I amb l'estiu passa igual, pot ser molt diferent d'un extrem a un altre de la península. Una mala combinació d'orientació de l'habitatge amb el clima, farà pujar notablement les teves factures.

El més recomanable si vius en zones on els estius són extrems, i els hiverns suaus, és triar una orientació nord o est. Així les nits no serien tan càlides. També ajuda a viure en una planta baixa, de manera que els edificis bloquegin els rajos de sol.

Si on vius fa molt fred, hi ha molta humitat i els estius no són gaire calorosos, la façana hauria d'apuntar cap al sud per aprofitar la llum solar.

Aquests detalls t'estalviaran despeses excessives de llum, calefacció i aire condicionat. Es tracta de coses a què en el passat es prestava molta més atenció, perquè no existia l'abundància material d'avui. Escalfar la casa costava un valuós combustible, refrescar-la era cosa gairebé impossible. Orientar l'habitatge de la forma adequada a les condicions del clima, per tant, suposava per a ells una diferència abismal quant a benestar i pura supervivència. Nosaltres, en la comoditat dels nostres electrodomèstics, hem perdut de vista això. Potser avui, amb la crisi climàtica rampant i evident, és el moment de tornar a una arquitectura racional que redueixi el consum energètic.