L'eficiència energètica a la llar va molt més enllà de triar electrodomèstics de baix consum. També està molt relacionada amb la anomenada "envolupant tèrmica" d'un edifici, aquesta segona pell (coberta, façana, terra, portes i finestres) que ens aïlla de la temperatura exterior i manté la interior. Tanmateix, moltes vegades subestimem la importància de l'aïllament tèrmic, i no li prestem l'atenció que mereix. Una decisió que té importants conseqüències tant a la nostra butxaca com en l'entorn.

La importància de l'aïllament tèrmic i el que passa si el descuidem

Malbaratament d'energia

Un dels efectes més evidents d'un mal aïllament tèrmic és el malbaratament d'energia. Sense un adequat aïllament, la calor i el fred s'intercanvien a un costat i un altre de l'habitatge: la temperatura de l'exterior vol entrar, la de l'interior vol sortir. Tant la calefacció a l'hivern com l'aire condicionat a l'estiu es veuen obligats a treballar més temps i gastar més energia en mantenir climatitzat l'interior a una temperatura agradable.

El resultat evident d'això és un malbaratament crònic d'energia, que es tradueix en factures de la llum i el gas molt més elevades.

Confort compromès

Una llar mal aïllada pot generar problemes de confort. Els corrents d'aire fred o calent poden ser incòmodes i fins i tot perjudicials per a la salut, especialment per a persones sensibles com nens petits o persones grans.

D'altra banda, la falta d'aïllament pot provocar problemes d'humitat i condensació, que pot afavorir l'aparició de floridura i afecta la qualitat de l'aire interior. Els adults amb problemes respiratoris són conscients de la importància de l'aïllament tèrmic.

importància de l'aïllament termico 1
La humitat i la condensació empitjoren la comoditat d'un habitatge. Imatge: Wirestock.

Impacte ambiental

La falta d'aïllament tèrmic a casa no només té conseqüències econòmiques i de confort, sinó també un impacte negatiu en el medi ambient. En augmentar el consum d'energia, estarem contribuint a l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle i a l'escalfament global. Optar per un bon aïllament tèrmic és una manera efectiva de reduir la nostra empremta de carboni i contribuir a la sostenibilitat.

Com podem determinar si el nostre habitatge està ben aïllat o no?

Per saber si el teu habitatge compta amb un aïllament tèrmic adequat, cerca aquests indicis:

  • Observa possibles esquerdes o espais en finestres i portes.

  • Verifica si hi ha corrents perceptibles d'aire a determinades zones de l'habitatge. Prova tancant totes les finestres i portes i encén una espelma a prop dels marcs. Si notes moviments de la flama, és possible que existeixin infiltracions d'aire.

  • La sensació de fred o calor excessiva en àrees determinades pot indicar un desequilibri en la distribució tèrmica.

  • L'aparició de floridura en parets i sostres indica amb claredat que hi ha un problema d'aïllament.

En última instància, és prudent sol·licitar una auditoria energètica professional que ens deixi ben clar l'estat i la importància de l'aïllament terme de casa.

importància de l'aïllament termico 2
Ús de llana de roca per millorar l'aïllament tèrmic. Imatge: Bilanol.

Com solucionar els problemes d'aïllament tèrmic

Depenent de l'estat de l'habitatge, caldrà prendre unes mesures o altres, amb un impacte econòmic diferent. Hi ha petites coses que podem fer nosaltres:

  • Reparar i omplir esquerdes en sostres i parets.

  • Posar rivets de raspall a les portes que donin a l'exterior, de manera que ni la pols ni el fred/calor no se'ns colin per sota de la porta.

  • Utilitzar adequadament els aïllaments addicionals a les finestres i colisses, com cortines o persianes (per exemple, a l'estiu la idea és obrir tot i ventilar a primera hora del matí i a la nit, i mantenir-ho tot tancat i fosc en les hores fortes de sol).

  • Aïllar el terra a l'hivern, que és un dels punts d'entrada més importants del fred. Si no tens parquet, que és aïllant natural, utilitza catifes.

Després, clar, està l'opció de les reformes o canvis importants per millorar l'aïllament tèrmic d'un habitatge. Aquests inclouen l'ús de materials com la llana de roca, l'aplicació de làmines, la injecció a les cambres aïllants, la millora de les finestres amb dobles envidriaments, i l'aplicació de productes als marcs per aïllar possibles entrades d'aire.

Els efectes d'aquestes mesures, grans i petites, els aniràs veient de forma acumulativa segons vagis actuant: reducció de la despesa energètica i les factures associades, més confort a casa... una vida domèstica millor, que deixa clara la importància de l'aïllament tèrmic.


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.