Ha arribat el moment. Arriba l'època de l'any en què als teus testos dominaran les fulles verdes, però no necessàriament (o no només) d'enciams, ni de bledes. Ha arribat l'hora que el verd que broti de la terra sigui ple de les vitamines que ens aporten els meravellosos espinacs. Sí: aquest mes és l'ideal per aprendre com plantar espinacs.

🧅 Com plantar cebes i aconseguir bona collita fins i tot si tens poc espai
 

🧄 Com plantar alls a l'agost i que et surti una collita formidable
 

Acompanya'ns, que t'expliquem tot el procés perquè puguis gaudir de les seves fulles en amanides o cuinades amb les teves receptes favorites.

Com plantar espinacs en el tram final de l'any

T'encantarà incorporar els espinacs al teu hort urbà, perquè es tracta d'un cultiu molt ràpid i molt productiu, la qual cosa té l'avantatge afegit que a la majoria dels plagues gairebé no els donarà ni temps de ficar-li mà a les seves fulles. A menys, clar, que tinguis una plaga de caragols, en el cas del qual et recomanem que provis tant amb plantes repel·lents de caragols i llimacs com amb trampes de cervesa.

Dit això, el cert és que espinacs pots sembrar gairebé tot l'any. Però és una planta que prefereix el fred a la calor, per la qual cosa l'estiu no és gens recomanable. En canvi, el setembre és un mes perfecte per sembrar espinacs, que ens proveiran de les seves fulles durant tot l'hivern. Fes-ho així.

Prepara la terra per a sembra directa

Amb els espinacs no fa falta que t'emboliquis amb planters, sembra-la directament en una terra que ha d'estar solta i molt ben adobada, per exemple amb adob casolà. Els agrada menjar nitrogen.

Sembra en línies separades entre si entre 20 i 30 cm, i al cap d'un parell de setmanes ja podràs clarejar la línia, deixant només les millors plàntules, i separades entre elles com a mínim 10 cm una d'una altra, i millor si són 20 cm.

Reg adequat… i poc més

Aquesta planta requereix un substrat humit, que no embassat. L'ideal són regs reduïts però freqüents, anar donant-lo beure. I ja està: l'espinac no requereix gaires hores de sol directe, ni moltes cures més.

Quan i com collir els espinacs

Ara ja saps com plantar espinacs, però, quan aconseguir-les? La resposta depèn també del com assolir-les. Tens dues opcions, com amb els enciams:

  • Pots anar recollint les fulles exteriors, i deixant les interiors perquè vagin creixent. D'aquesta forma, allargues el cultiu i el seu consum. Si ho fas així, les primeres fulles les podràs recollir entre 5 i 6 setmanes després de la sembra.

  • Pots tallar la planta sencera per utilitzar alhora totes les seves fulles. En aquest cas, l'ideal és esperar un parell de mesos a què els espinacs siguin ja ben llustrosos i desenvolupats.

El que has d'evitar és que facin flor, perquè en aquell moment les fulles es tornen amargues i ja no són agradables de menjar. I això ocorre molt més ràpid amb calor, per això és ideal com a cultiu de tardor-hivern, ja que, en canvi, les gelades les suporta bé.

Quins altres cultius puc associar amb els espinacs?

Els vegetals que s'avenen amb els espinacs són la col i el rave. Llegums com el pèsol, la fava o la mongeta també s'emmotllen bé als espinacs, igual que el tomàquet i el pebrot, els enciams, i altres cultius com el porro, l'api o l'escarola.

Com plantar espinacs al setembre pot millorar la teva salut a l'hivern

Això que l'espinac té molt ferro és un mite, una mentida que ens emportem empassant des de Popeye. Però això no significa que no sigui saludable. Al contrari, l'espinac és una de les verdures que més vitamines i més antioxidants conté, a més de minerals com a calci i fòsfor, per la qual cosa consumir-la fresca és fantàstic per a la teva salut, i reforçarà les teves defenses per a aquest hivern.

O sigui que, ara que ja saps com plantar espinacs… només et falta saber com cuinar-les. Encara sort que en La Gourmeteria d'ElNacional.cat t'hem deixat un munt de receptes per llepar-se els dits:

👩‍🍳 Receptes amb espinacs