Durant la infantesa, mirar caragols i llimacs era fascinant, gairebé hipnòtic. Doncs, encara que semblin una monada, no són tan inofensives per al teu hort com sembla. Allà on les veus, tenen mandíbules i són capaços de devorar amb els seus milers de dentetes tota collita que desitgin. I què fer? No has de matar-les pas, perquè existeixen plantes repel·lents de cargols i llimacs que aconseguiran foragitar-les sense fer-los cap mal. Així, les teves cols i enciams seran lliures de forats i aquests gasteròpodes se n'aniran a menjar a una altra part.

🐜 Plantes repel·lents de formigues per mantenir a ratlla les seves invasions d'estiu
 

🐝 Les plantes repel·lents de vespes que t'estalviaran el dolor d'una picada
 

Les plantes repel·lents de cargols i llimacs que no poden faltar al teu jardí

A aquestes criatures suaus, humides i flexibles els encanten les fulles tendres i suaus al tacte per poder lliscar sobre elles amb tranquil·litat i mastegar sense ensopegades; també prefereixen les plantes amb perfums suaus, com els cítrics. Per això odiaran les plantes de fulles dures o peludes i les olors fortes que tenen aquestes plantes repel·lents de cargols i llimacs:

Mostassa

plantes repel·lents de cargols mostassa
Mostassa salvatge, una de les plantes repel·lents de cargols i llimacs més efectives. Imatge: Jameelkj57.

La mostassa de camp (Sinapis arvensis) creix molt ràpidament i encara que no és una herba que veuràs a molts horts, has de saber que les seves flors atreuen les vespes paràsites, la qual cosa protegirà la teva collita de pugons. La mostassa també té una acció desinfectant davant els nematodes i fongs patògens, una veritable lluitadora per la salut de l'hort! I no podem oblidar que els llimacs odien el seu sabor, així que si sembres mostassa a prop de les plantes favorites d'aquests mol·luscos, les mantindràs protegides.

Caputxina o flor de la sang

planta repel·lents de cargols caputxines
Caputxines. Imatge: Mypics.

La Caputxina o flor de la sang és una experta a dissuadir llimacs i cargols. La seva peculiar aroma manté allunyades a les plagues i atraurà les abelles i papallones i la seva bellesa alegrarà el teu jardí. Si vols formar una defensa impenetrable contra els llimacs, planta caputxines al voltant de les vores del teu jardí o a prop d'aquelles plantes que vulguis protegir. I de passada te les podràs posar a l'amanida, les seves flors són boníssimes!

Begònia

plantes repel·lents de cargols begònies
Begònies. Imatge: AZ-BLT.

Les begònies tenen un as sota les seves fulles que els permet repel·lir als caragols i llimacs. El seu secret? Les substàncies químiques i olis essencials que alliberen resulten molt desagradables per als cargols i llimacs. A més, les begònies són expertes en l'art del camuflatge. Amb la seva variada gamma de colors i patrons, es confonen amb l'entorn, fent que els llimacs no les vegin.

Alliums

plantes repel·lents de cargols allium
Una altra de les plantes repel·lents de cargols són les allium. Imatge: MargJohnsonVA.

Potser no sabies que les cebes, l'all i el cibulet, pertanyen a les plantes de gènere Allium, grans espanta cargols. La seva aroma i sabor intens, els detesten. Les Allium també destaquen per millorar el creixement i el sabor de les plantes que els envolten. Doble gol!

Ara que coneixes aquestes fabuloses plantes repel·lents de cargols i llimacs, ja no hi ha excusa per deixar que aquests golafres arruïnin el teu bonic jardí. Quantes vegades és la mateixa naturalesa la que té la solució? Així que mans a l'obra, sembra amb enginy i creativitat, i veuràs com els cargols i llimacs marxen del teu jardí. I si abans de tenir la teva barrera repel·lent de plantes veus un llimac o cargol, retira-les una a una i trasllada-les en una caixa a una zona boscosa.

Si t'interessa el control de plagues domèstiques o de l'hort, també t'interessarà llegir:

🪳 Com eliminar paneroles a la cuina amb aquestes plantes repel·lents
 

🦟 Les plantes repel·lents de mosquits que has de tenir a casa perquè no et mengin els insectes