Aquest dilluns 4 de març s'han començat a distribuir a les farmàcies de Catalunya productes menstruals reutilitzables de forma gratuïta a dones i persones menstruants. La campanya consisteix a descarregar un QR a l’app La Meva Salut que es presenta a qualsevol farmàcia per obtenir una copa menstrual, unes calces menstruals o compreses de tela. Pot ser que, a l'hora de triar, algunes persones dubtin perquè no saben com funciona la copa menstrual i com es fa servir. Aquí t'expliquem les característiques d'aquest producte menstrual  i com fer-lo servir.
 

🩸Com demanar la copa menstrual, les calces i les compreses gratis: pas a pas

🤳 La Meva Salut col·lapsa per l'allau de peticions de productes menstruals reutilitzables gratuïts
 

Què és una copa menstrual

Una copa menstrual és un recipient fet de silicona, làtex o cautxú natural en forma de copa que s'introdueix a la vagina durant la menstruació i recull el sagnat. L'avantatge d'aquest producte respecte als clàssics tampons és que es pot retirar, rentar i tornar a fer servir. Per tant, és un producte menstrual molt més econòmic i respectuós amb el medi ambient. 

Com funciona la copa menstrual

La copa menstrual visualment té forma d'embut, però no és un embut. La part ampla serveix per recollir la menstruació, però el tub estret no serveix perquè surti la sang. Aquest tub serveix per extreure la copa amb facilitat quan cal retirar-la de la vagina. És a dir, la copa menstrual literalment és un envàs que recull la menstruació des de dins de la vagina. Quan s'omple, es treu, es buida, es renta i es pot tornar a fer servir. 

Com escollir la talla de la copa menstrual

Normalment, la talla de la copa menstrual depèn de l'edat (sol ser necessari una talla més gran com més edat es té), de si es mantenen relacions sexuals o de si, per exemple, s'ha parit de forma vaginal. En general:  

 • Opta per una talla petita si tens menys de 18 anys i no has mantingut relacions sexuals.
 • Opta per una talla mitjana si tens entre 18 a 30 anys i no has tingut nens per part vaginal. 
 • Opta per una talla gran si has tingut nens per part vaginal o tens més de 30 anys. 

Com es fa servir la copa menstrual

Fer servir la copa menstrual és molt fàcil. Només cal una mica de pràctica. Per fer-ho correctament, segueix aquests passos:  

 • Renta les teves mans amb aigua i sabó
 • Col·locat en una posició còmoda, asseguda al vàter o dempeus, el que prefereixis. 
 • Aixafa una mica la copa, doblegant-la en forma de C. Subjecta per la part de la base, posant per un costat el dit polze, i els dits índex i cor per l'altre. 
 • Insereix la copa menstrual dins de la vagina a poc a poca. Nota com la copa menstrual s'obre i es queda correctament col·locada. No ha de fer mal. Si sents alguna molèstia, busca una posició en què la copa s'insereixi de manera més natural dintre de la teva vagina. Pots mullar una mica amb aigua la copa per facilitar la inserció. 
 • Empeny suaument una mica cap a baix. Tingues en compte que la part estreta de la copa no ha de sobresortir de la vagina (com sí que ho fa la corda del tampó, per exemple). 

Cada quant es canvia la copa menstrual

La copa menstrual es pot fer servir fins a 12 hores seguides, tot i que tot depèn de la quantitat de sagnat que tinguis. Quan  l'hagis utilitzat uns quants cops, tu mateixa podràs controlar les hores que t'aguanta abans d'haver-la de buidar. 

És important que sàpigues que la copa menstrual es pot fer servir durant la nit, mentre dorms, i que també és totalment segura per fer esport, sense que es produeixi cap pèrdua de sang. 

Fa olor la copa menstrual?

No, la copa menstrual no genera cap mena d'olor perquè la sang no entra en contacte amb l'exterior. Per tant, no has de patir per aquest aspecte. 

Com rentar la copa menstrual

Abans de retirar la copa menstrual, renta les teves mans amb aigua i sabó. 

 • Retira la copa a poc a poc.
 • Buida la copa completament i esbandeix amb aigua (és millor que no facis servir sabó).
 • Quan acabi el cicle (o abans d'utilitzar la copa per primer cop) convé esterilitzar-la. Per fer-ho, bull la copa menstrual en aigua durant 3 o 5 minuts. 
 • La copa menstrual normalment es pot reutilitzar fins a 10 anys, però si veus que agafa un color marronós, pots netejar-la amb aigua oxigenada per retornar-li el seu color original. 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!