Aquest dilluns 4 de març es posa en marxa la campanya  La meva regla, les meves regles, una acció pionera al món que ha impulsat el Departament d’Igualtat i Feminismes per lluitar a favor de l’equitat menstrual. Les dones i persones menstruants podran escollir un dels productes reutilitzables, que es podran demanar a través d’un codi QR en l’app La Meva Salut. El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya. El pla conté una seixantena de mesures, que inclou la distribució en instituts des de fa més d'un any d'aquests productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics, així com els permisos a funcionàries per regles doloroses, entre d'altres. 

Quins productes menstruals es poden triar?

Es podrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o un parell de compreses reutilitzables que es podran recollir de manera gratuïta un sol cop. El lliurament del producte serà immediat, sempre que la farmàcia disposi d'unitats. 

Diferències entre d'un producte i un altre?

La copa menstrual és un recipient de silicona reutilitzable que s’insereix a la vagina per recollir la sang menstrual. És segura per al pH i la flora, evita irritacions i no afecta la quantitat de sang expulsada. Com que fa el buit, evita possibles fuites. És més higiènica que els tampons o les compreses perquè no reté els gèrmens i minimitza les infeccions. A més, pot durar anys i segons les estimacions del departament, pot suposar un estalvi de gairebé 100 euros anuals per família. Les compreses de tela són peces de tela que se subjecten a la roba interior amb un botó. Tenen diverses capes de cotó absorbent i, sovint, una capa impermeable i transpirable per evitar que hi hagi fugues i tacar la roba interior. Les calces menstruals es tracta de roba interior amb diferents capes de tela absorbents i d’altres que són impermeables per recollir el fluix menstrual. Això evita fuites i olors sense alterar la flora vaginal. El tallatge és igual que el de qualsevol altra peça de roba interior. De cada producte hi ha diversos models per afavorir l’adaptació al cos i satisfer les diverses necessitats. A vegades, és necessari provar més d’un producte o combinar diferents mètodes per gestionar millor el sagnat menstrual.

Per què productes reutilitzables i no d’un sol ús? 

El Govern argumenta com un dels avantatges d'aquesta campanya que al seu territori es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables amb el problema de contaminació i reciclatge de materials corresponent.

Qui pot demanar-los? 

La campanya va dirigida a totes les dones i persones menstruants d'entre 10 i 60 anys. L'acció també s'adreça a les persones no binàries i els homes trans que menstruen". A totes i tots ells se'ls activarà l'opció a l'aplicació de La Meva Salut i amb el QR podran demanar el producte menstrual que vulguin i estigui disponible. A la iniciativa, que té caràcter permanent, s'hi podran acollir també nenes menys petites de 10 anys o persones més grans de 60, si així ho demanen. Sobre el nombre de persones que se'n poden beneficiar, la consellera Tània Verge va assegurar el dia de la presentació de la campanya que accedir als productes menstruals "és un dret, i els drets són per totes les persones que menstruïn".

Què cal fer?

Per recollir aquests productes menstruals reutilitzables cal bescanviar un codi QR personal que es podrà trobar, a partir d’aquest dilluns 4 de març, dins l'espai personal de l'aplicació La Meva Salut. Aquest codi no caduca (fins que es reculli el producte escollit) i estarà disponible fins al 2025. Apareixerà a l'apartat de 'Novetats: La meva regla, les meves regles' de l'espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web com via aplicació mòbil). I si es fa servir l'aplicació per a telèfon mòbil, des de la Generalitat adverteixen que ha d'estar actualitzada.

I si no m'apareix el codi QR? 

Si hi ha alguna incidència amb el codi QR (no es pot llegir, dona informació errònia, etc.), has de posar-te en contacte amb la bústia de contacte Gestor de consultes, queixes i suggeriments de la Generalitat (CQS) o el telèfon 061 per informar-ne. Un cop resolta la incidència, podràs tornar a la farmàcia amb el nou QR i obtenir el producte que escullis. 

On es poden recollir? 

En aquesta campanya col·laboren les 3.284 farmàcies de Catalunya que, a més, assessoraran per facilitar l'elecció del producte que s'ajusti més a les necessitats de cada persona.

 

Quan puc anar a recollir els productes menstruals gratuïts?

El codi QR estarà actiu a l'espai de La meva Salut mentre no s'hagi demanat el producte a la farmàcia. Un cop lliurat, es desactivarà.

I si no queda el producte que vull?

Si la farmàcia no disposa d’estoc suficient, es podrà encarregar el producte desitjat i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores. Un cop feta la reserva a la farmàcia, el codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins a la recollida. Des del Departament, es farà un "monitoratge" per observar la demanda d'aquests productes i garantir l'estoc a les farmàcies. Es recomana anar amb temps a les farmàcies per aprofitar l'assessorament sobre els diferents productes que els permeti fer una tria molt més ajustada a les necessitats de cada persona.

Què costa aquesta iniciativa?

Segons el Departament  d’Igualtat i Feminismes, el cost de posar en marxa la iniciativa 'La meva regla, les meves regles' suposa una inversió 8,5 milions d'euros.

Com puc saber més?

La Generalitat ha habilitat diverses vies per resoldre dubtes sobre aquesta campanya. Es pot trucar al telèfon 061 Salut respon o accedir al  Gestor de consultes, queixes i suggeriments de la Generalitat.