Bona nit de Nadal! La vigília de Nadal és una festa de preparació del dia de Nadal que serveix per a reunir a familiars i amics. Tot i que a Catalunya no se celebra tant com la diada de Nadal, és cert que durant aquesta nit màgica també es porten a terme diverses tradicions emblemàtiques. T’expliquem tres claus per fer de la teva nit de Nadal una celebració inoblidable, plena d'alegria, tradició i amor. 

🎄 Felicitacions de Nadal originals 2023

🍽️ 5 coses que no pots oblidar en el teu sopar de Nadal
 

1. Mantenir l'esperit Nadalenc 

Les tradicions de la nit de Nadal varien, però la seva essència roman: reunir les persones. Des de cantar nadales fins a contar històries al costat del foc, hi ha moltes maneres de gaudir junts aquesta nit especial. No obstant això, aquesta tradició té arrels que s'enfonsen profundament en la història i les tradicions culturals. 

Tot i que originalment la nit de Nadal era una nit d'espera i preparació per al dia de Nadal, avui s'ha transformat en una celebració per si mateixa, amb els seus propis costums a diferents països. Als països catòlics romans i anglicans la vigília de Nadal se celebra amb la Missa del Gall, que comença abans de la mitjanit de la nit de Nadal i serveix per a commemorar el naixement de Crist. A Catalunya, a més, la nit de Nadal moltes famílies fan cagar el Tió de Nadal que, segons alguns historiadors, era el primer que es llançava a la xemeneia després de la Missa del Gall. 

Altres territoris tenen formes curioses de celebrar la nit de Nadal. Per exemple, a Filipines tenen per costum celebrar el Simbang Gabi, que consisteix a fer misses durant 9 dies consecutius fins a arribar a Nadal. A Alemanya i Escandinàvia fan el Krippenspiele, una festa amb música d'orgue i cors vocals que prové de l’Església luterana. A l’orient la nit de Nadal es coneix com a Paramony (que vol dir preparació) i es fa un dia de dejuni. A Mèxic fan les pastorelas, representacions teatrals en què es representa el naixement de Jesús, a l'estil dels Pastorets a Catalunya.  A Itàlia, la Vigília di Natale se celebra amb un festí de marisc. Aquestes tradicions no només enriqueixen la celebració sinó que també reforcen els llaços familiars, creant memòries felices any rere any. 

Si les circumstàncies t'impedeixen reunir-te amb éssers estimats, encara pots gaudir de l'esperit de la nit de Nadal. Les trucades de vídeo, els intercanvis de regals a distància i les receptes compartides poden ajudar a sentir-te a prop d'ells. 

2. Tapar amb una bona manta el tió de Nadal 

Moltes famílies catalanes aprofiten aquesta jornada festiva per fer cagar el Tió de NadalMolts catalans trien aquesta nit -altres ho fan el dia de Nadal- per picar ben fort el tronc més famós de Catalunya perquè cagui tots els regals que sigui possible. 

És necessari tapar el Tió amb una manta per protegir-lo de les baixes temperatures del mes de desembre. Només així, el famós tronc podrà cagar els regals i dolços com mana la tradició. A més, mentre es pica el tronc amb un bastó s'ha de cantar amb bona veu la cançó del Tió de Nadal. Hi ha moltes versions de la cançó, però aquesta és de les més conegudes:

Caga tió,
ametlles i torró,
si no vols cagar,
et donaré un cop de bastó!

3. Omplir la panxa amb bons tiberis 

Per gaudir la nit de Nadal és important preparar plats tradicionals. Pots recórrer a receptes familiars o atreveix-te a provar alguna cosa nova. Et calen idees?