Angulema és una ciutat francesa plena d'història medieval i que si ets un aficionat als còmics, té molt per a tu. Tant per acollir el segon festival de còmics més gran d'Europa, com pel museu monogràfic amb què compta i les constants referències visuals a aquest art que hi ha per tota localitat.

✈️ Conèixer Buenos Aires és un valor segur

☀️ Com gaudir a la formidable Còrsega

Festival Internacional del Còmic d'Angulema

A finals de gener de cada any, el tercer festival de còmics més gran del món atreu centenars de milers de visitants a la ciutat. Les botigues de la ciutat obren les portes per a l'esdeveniment, que es duu a terme des de 1974 i es converteix en una cerimònia de lliurament de premis en la qual es lliuren una llista de premis com el Còmic de l'Any i el Gran Premi a la Trajectòria, guardó que han guanyat gegants del còmic com Mœbius i Hergé, per citar a alguns.

Museu del Còmic

Els grans esdeveniments del festival tenen lloc en la Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l'Image, un gran complex que compta amb biblioteca, cinema i centre de congressos.

Però la resta de l'any pots anar al Museu del Còmic. Hi ha retrospectives d'una gran quantitat d'artistes internacionals, des de Charles M. Schulz fins a Hergé, així com sobre els pioners francesos com Goscinny i Uderzo que van crear Asterix i també DC i Marvel.

Catedral d'Angulema

Situada dalt d'una terrassa amb àmplies vistes a la vall d'Anguienne, la catedral data del segle XII.

A l'entrada pots contemplar la riquesa de l'escultura d'aquesta façana occidental. Hi ha més de 70 escultures i relleus, però si et fixes en la part superior central, a sobre de la finestra, pots distingir una imatge inusual de l'Ascensió de Crist, amb Jesucrist apareixent al mig dels núvols.

Catedral de Angulema / Unsplash
Catedral d'Angulema / Unsplash

Museu d'Angulema

Al palau episcopal, just al costat de la catedral, es troba l'excepcional museu que compta diversos milers d'anys d'història de la zona d'Angulema.

La planta baixa ofereix artefactes com l'esborronador, però fascinant crani tallat d'una dona de l'Edat de Bronze o el sorprenent Casc Agris que es va trobar en una cova a la conca de Charente i es considera una obra mestra de l'art celta gal, que data de 2.500 anys.

Al primer pis es troba la col·lecció d'art primitiu oceànic i africà del museu, que compta amb més de 3.000 peces.

Finalment, en l'última planta pots gaudir de pintura i escultura de les escoles francesa, holandesa i flamenca.

Ciutat Alta

En explorar el barri més alt i antic d'Angulema, és interessant veure el contrast entre les zones nord i sud.

La part nord té un embolic d'estrets carrers empedrats envoltats d'exquisides mansions de pedra i cases més rústiques amb finestrons de fusta.

Tanmateix, cap al sud, notaràs que les muralles i el sistema de carrers compactes es van eliminar en favor de camins rectes vorejats d'arbres que demostren l'esplendor del disseny urbà dels segles XVIII i XIX a França.

Les muralles

La ciutat alta estava envoltada per muralles de l'època de l'Imperi Romà, i aquestes van ser ampliades i modificades durant els següents 1.500 anys.

Els últims canvis es van realitzar el 1600, però una vegada que les defenses van quedar obsoletes el 1700, es van enderrocar els murs i les portes per permetre que Angulema s'expandís al llarg dels bulevards. El que queda són terrasses escèniques amb senders i jardins.

L'ajuntament

El Château d'Angoulême, el que fa segles va ser un temible castell defensiu, és ara la seu de l'espectacular ajuntament de la ciutat. Els restants edificis d'època medieval són la torrassa i la torre poligonal, dels segles XII i XIII. Es diu que la torre és el lloc de naixement de Margarita de Navarra, la germana del rei Francesc I.

Circuit des Remparts

A mitjans de setembre, els carrers de la ciutat alta es converteixen en un circuit de curses per commemorar un esdeveniment mític de la postguerra.

En els anys 40 i principis dels 50, el Circuito des Remparts era un Gran Premi de Fórmula 1 que travessava Angulema i entre els pilots de la qual destacava el llegendari Juan Manuel Fangio.

Des de 1983, l'esdeveniment es reviu com una cursa històrica amb Bugattis, Ferraris i Jaguars antics, i utilitza exactament el mateix recorregut que en els dies feliços posteriors a la Segona Guerra Mundial. Els fanàtics dels cotxes clàssics i els esports de motor no poden perdre's aquest cap de setmana de curses nostàlgiques.

Església de Saint-André

En la dècada de 1860, es va renovar aquesta església, que estava deteriorada després de segles de turbulència en què va ser feta malbé per la Guerra dels Cent Anys, les Guerres de Religió i la Revolució Francesa.

Això ha deixat Saint-André amb una mescla eclèctica d'estils, però moltes de les parts més antigues encara són visibles a l'interior.