Solem pensar que vivim en un món molt més net i higiènic que en el passat, i és cert... en part, i en parts. Perquè mai els humans no hem generat les quantitats de deixalles que generem actualment. Que a la teva ciutat no es vegin escombraries no significa que no es generi, ni que tota acabi en la planta de reciclatge del polígon industrial: tones i tones de deixalles es mouen pel món, es perden pel camí contaminant l'entorn, o viatgen fins a gegantins abocadors en països poc afortunats.

Calculadora Petjada de Carboni: Neix la Comunitat Green d'El Nacional per lluitar contra el canvi climàtic
 

🛍 Les bosses compostables són més tòxiques que les de plàstic, segons indica un estudi del CSIC
 

Si creus que estem exagerant, no et perdis aquests 5 abocadors globals desenraonadament immensos, que et portem des de la secció GreeN de ElNacional.cat.

1. El Gran Abocador Electrònic d'Agbogbloshie (Ghana)

A uns 10 km d'Accra, on viuen uns 2,3 milions de persones, existeix l'enorme i perillós abocador que ocupa més de 10 hectàrees de resta electrònics: entre 2 i 3 milions de tones de refrigeradors, ordinadors, telèfons s'acumulen. Milers de persones vivien al mateix abocador, malvivint del que recuperaven, sense control laboral ni sanitari. El 2021 el govern va clausurar l'abocador i va expulsar violentament els seus habitants. Però, sense cap solució alternativa, avui molts han tornat a viure allà.

Illes d'escombraries. Ghana
Els abocadors electrònics poden provocar diverses malalties. Imatge: Collab_media.

2. La Gran Muntanya de Roba del Desert d'Atacama (Xile)

Cada temporada, nous models de samarretes, camises, bruses i pantalons. Cada marca treu els seus, tot el més barat possible. És la moda ràpida o moda low cost. I és insostenible, perquè la rebutgem però no es degrada. I avui, a causa d'una mala combinació de buits legals, molta d'aquesta roba rebutjada acaba a Xile, en un dels desert més espectaculars del món, el desert d'Atacama.

Diverses empreses del país es dediquen al reciclatge d'aquestes peces, en un desesperat intent per aprofitar i reduir els malbarataments, però es genera massa roba massa ràpid, i el paisatge que antany només va veure deserts, salines i flors amb les molt ocasionals pluges, ara veu muntanyes de teixits.

3. L'Abocador de Mbeubeuss (Senegal)

Els 4 milions d'habitants que té avui Dakar generen tones d'escombraries, i des de 1968 aquesta es tira a l'anomenat abocador de Mbeubeuss... tan exagerat que avui ocupa la barbaritat de 175 hectàrees, allotja entre 7,3 i 10,5 milions de tones de residus urbans i perillosos, i hi és a menys de 10 km d'un milió d'habitants.

4. La gran illa de plàstic del Pacífic (Pacífic Nord)

També coneguda com la "Gran Mancha d'Escombraries del Pacífic", això no és un abocador voluntari, sinó un gràfic accident. En els principals oceà del planeta es dona el que es diu el "gir oceànic", un corrent circular rotatiu, massiu, fruit de la rotació terrestre. Hi ha a l'Atlàntic nord i sud, al Pacífic nord i sud, i a l'Índic.

Doncs bé: la gran illa d'escombraries s'ha format amb tots els plàstics concentrats que s'han abocat voluntàriament o accidentalment al Pacífic nord, tant pels vaixells que el solquen, com des de les costes asiàtiques i americanes. Aquests plàstics han quedat atrapats en el gir oceànic del Pacífic nord, i han anat formant una illa de plàstic giratòria la superfície de la qual oscil·la entre els 710.000 km2 i els 17.000.000 km2, depenent del criteri de concentració de plàstics que se segueixi per definir les seves vores.

Diverses iniciatives han retirat moltes tones de plàstics de la Gran Mancha, però no és suficient per compensar els que arriben, i a més hi ha uns altres dos problemes. El primer: que molts dels plàstics són microplàstics, concentrats però difícils de capturar. El segon: que la vida marina ja s'està adaptant, i el 70% de la Gran Isla de Plástico està ja habitada per un ecosistema d'anemones, crancs i altres petits animals, amb la qual cosa, destruir l'illa suposa destruir també aquest incipient ecosistema.

5. Abocador de Bantar Gebang (Jakarta)

A la ciutat de Bekasi, a gairebé uns quants quilòmetres de les més de 800.000 persones que viuen a la zona, no s'estén cap altre dels abocadors més gegantins del món, amb unes 112 hectàrees d'extensió, i entre 28 i 40 milions de tones de residus acumulats.

Illes d'escombraries. Jakarta
Les muntanyes d'escombraries de Bantar Gebang. Imatge: 22Kartika, CC BY-SA 3.0.

La seva existència ha generat molts conflictes i problemes en la salut de la població, la font d'ingressos del qual sovint està vinculada a l'abocador. El 2019 les autoritats d'Indonèsia van planificar la construcció de 5 incineradores, però els problemes estan lluny de solucionar-se: de les 6.500 tones diàries de residus, els 2.000 s'aprofiten per a energia i compost i uns altres 2.000 per a altres projectes, però el restant continua acumulant-se.

Al final, hem de ser conscients de què cada envàs de plàstic, cada llauna de refresc, cada mòbil vell, cada pila gastada, tot això sembla poc... fins que sumes els de milions de persones. Està clar que convé passar-se a una vida zero waste!


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.