El moviment Zero Waste té cada vegada més seguidors, que demostren que es pot viure sense generar residus seguint unes pautes molt concretes. El nostre planeta té uns recursos limitats, encara que ens pugui semblar que són infinits, i en un món superpoblat, el model consumista, individualista i d'un sol ús és senzillament insostenible. Perquè, a més de la depredació de recursos, el que deixem a canvi són tones i tones de residus.

Descobreix maneres enginyoses de reutilitzar ampolles de plàstic: Trucs per a un reciclatge eficient
 

Com viure un estiu sostenible en 7 passos
 

Rebutgem cada any tones de roba, i cadascun de nosaltres genera de mitjana més de 500 quilos anuals de residus que no poden ser eliminats fàcilment. Els petits gestos marquen la diferència, per començar a salvar el planeta, aprofitant al màxim els seus recursos, abans de 2050 hem d'haver canviat la manera de comprar i de viure. Presa nota dels principis de Zero Waste que et serviran per deixar un futur millor, sense en el fons renunciar a res.

Pautes de consum quotidià per viure una vida Zero Waste

No compris res que no necessitis

Aquest principi Zero Waste té a veure amb la roba principalment. No n'hem de consumir més del compte. Segur que tenim roba que ens queda bé d'anys passats, no és necessari comprar de més i any rere any fins que hàgim de tirar. Compra el que realment necessitis, mai no comprar per comprar.

Reutilitza sempre que puguis

Fer-te un coixí amb un jersei, utilitzar els pots de vidre per fer les teves pròpies conserves, o púding de xia si vols, hi ha una i mil formes d'utilitzar el que tens a casa. Aprofita al màxim tot el que compris i sempre que sigui possible dona-li una segona vida. A la roba, als mobles que d'altres tiren o a tot el que tinguis a casa que puguis continuar utilitzant.

Intenta reparar el que es trenca

Canviar la pantalla del telèfon o de l'ordinador en lloc de canviar-lo. Intentar arreglar la televisió en comptes de buscar-ne una altra. Reparar la bici en comptes de donar-la per perduda a la primera. Tot costa tan poc o, això ens fan creure, que pensem que comprant-ne un nou estalviem. En realitat, des de la perspectiva Zero Waste, estem condemnant el futur, generant més residus dels necessaris.

zero waste 3
Algunes coses podràs reparar-les tu, per a d'altres necessitaràs un especialista i gastar uns diners, però sempre serà més barat que comprar una cosa nova i contaminar més i més. Imatge: Bialasiewicz.

Ven el que no utilitzes

Reutilitzar també suposa guanyar una mica de diners. Aconseguiràs donar-li una segona vida a gairebé tot el que tens a casa revenent. Algú pot utilitzar-lo i tu, a més, guanyes uns diners. Les aplicacions de vendes de segona mà són tota una joia en aquest sentit. És la manera que un objecte ja amortitzat compleixi més funcions.

Utilitza i compra amb envasos reutilitzables

Aquest petit gest de comprar a granel, com es feia fa uns anys, torna amb força i ho fa de tal manera que s'ha convertit en una necessitat per al medi ambient. Posar tot en pots, comprar amb les bosses que reutilitzem, són petits gestos que fan un futur molt millor. Si has d'utilitzar una cosa d'un sol ús, que sigui de cartó o tingui un fàcil reciclatge.

zero waste 2
L'hegemonia del plàstic-per a-tot ha d'acabar. Imatge: AtlasComposer.

Aposta per productors locals

No compris productes que venen de l'altra part del món. Gastes en embalatges i en combustible per portar uns productes que pots tenir de la mà de productors locals. El moviment Zero Waste promou una economia circular al lloc en el qual es creen i reaprofiten els productes. És una energia que se centra en la teva ciutat o territori i no ve o marxa fora.

A què no és pas impossible viure una vida Zero Waste? Es tracta d'un compromís social que implica canviar alguns hàbits, innovar, d'una banda, i per una altra tornar a pràctiques abandonades fa poc més de mig segle sota l'agressivitat comercial del model "un sol ús". Suma't tu també!


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.