Els aficionats de l’Athletic Club de Bilbao han fet cas omís a la petició del lehendakari, Íñigo Urkullu, i han xiulat de manera contundent l’himne d’Espanya durant la final de la Copa del Rei a Sevilla, on l’equip basc s’enfronta al Mallorca. Urkullu havia reclamat que “per respecte institucional” no es xiulés l’himne, que sona abans de l’inici del partit, però els athleticzales han preferit dir la seva aquesta nit. Així, els xiulets i el càntic 'Goazen Athletic' ('som-hi Athletic'), que ha entonat l'afició basca, no han permès escoltar bé l’himne, que ha quedat en un segon pla malgrat la potència de la megafonia.

"El respecte institucional no té per què ocultar el que puguin ser els sentiments de pertinença", ha afirmat Urkullu, que juntament amb diversos consellers del govern basc han viatjat aquest dissabte fins a la capital andalusa per gaudir d’una nova final de l’Athletic Club. D’aquesta manera, els representants polítics s’han sumat a la marea blanc-i-vermella que han fet via fins a la Cartuja per donar suport al seu equip, que pot alçar la 24a Copa del Rei de la seva història.

El lehendakari ha fet una crida a la calma hores abans del partit, reiterant que no xiular és un "signe de respecte institucional, sigui com sigui l'himne que s'interpreti". "També ho demano per a l'himne basc quan sona en els partits oficials de l'Euskal Selekzioa. El respecte institucional no té per què ocultar el que puguin ser els sentiments de pertinença", ha expressat. En aquest sentit, ha admès que "mai" li ha agradat que es xiulin els himnes, però "encara menys" que ho facin al basc. "Tenim com a poble signes que ens identifiquen com és la ikurriña, l'himne, el nostre idioma i institucions i crec que els símbols ens representen a tots", ha afegit.

L'Athletic Club de Bilbao també havia emès un comunicat per demanar als seus aficionats que no xiulessin l’himne d’Espanya en l’inici de la final de la Copa del Rei. L’escrit ha sorprès molts, atès que és una acció de rebuig habitual quan el club bilbaí arriba a la final, amb sonores i importants xiulades, especialment quan s’ha enfrontat amb el Barça. "En coherència amb la nostra reivindicació del respecte, l'esportivitat i la diversitat com a valors propis de l'entitat, l'Athletic Club sol·licita a la seva afició que a la final de Copa que es disputa aquest dissabte s'abstingui de fer actes o manifestacions que puguin ser considerades com a una manca de respecte, inclòs en el moment que soni l'himne previ", han demanat des del club. 

"El respecte a qualsevol símbol o himne en competicions esportives, i els mundials de futbol, ​​el rugbi o l'olimpisme en són els millors exemples, suposa una mostra d'educació, civisme i tolerància que transcendeix altres qüestions o reivindicacions", afegeix el comunicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!