El lehendakari, Íñigo Urkullu, ha reclamat que en el partit d'aquesta nit amb motiu de la final de Copa del Rei entre el Mallorca i l'Athletic Club de Bilbao no es xiuli l'himne d'Espanya per "respecte institucional". "El respecte institucional no té per què ocultar el que puguin ser els sentiments de pertinença", ha afegit. Urkullu i diversos consellers del govern basc han anat aquest dissabte, amb motiu de la disputa de la final de la Copa del Rei entre l'Athletic i RCD Mallorca, a visitar la Fan Zone de l'Athletic a l'Illa de la Cartuja, a Sevilla, on han estat també presents, entre altres, la diputada general de Biscaia, Elixabete Etxanobe, i l'alcalde de Bilbao, Juan María Aburto.

En declaracions als mitjans de comunicació, Urkullu ha recordat la seva assistència a anteriors finals d'equips bascos i ha valorat la "mobilització d'una part molt important de la societat basca, no sols de la bilbaïna". "Un sentiment que ve acompanyat d'il·lusió i una petició també, fent-me eco de les paraules dels jugadors de totes dues plantilles, de demanar respecte, esportivitat i festa; que sigui motiu de celebració que guanyi el millor i que el millor sigui l'Athletic", ha afegit.

S'alinea amb l'Athletic Club

Respecte al comunicat d'aquest divendres de l'Athletic Club en el qual sol·licitava que no es xiulés l'himne espanyol, Urkullu ha advertit que és un "signe de respecte institucional, sigui com sigui l'himne que s'interpreti". "També ho demano per a l'himne basc quan sona en els partits oficials de l'Euskal Selekzioa. El respecte institucional no té per què ocultar el que puguin ser els sentiments de pertinença", ha expressat.

Urkullu ha reconegut que "mai" li ha agradat que es xiulin els himnes, però "encara menys" que ho facin al basc. "Tenim com a poble signes que ens identifiquen com és la ikurriña, l'himne, el nostre idioma i institucions i crec que els símbols ens representen a tots", ha afegit.

L'Athletic Club emet un comunicat per demanar als seus aficionats que no xiulin l'himne espanyol

L'Athletic Club de Bilbao va demanar aquest divendres que els seus aficionats no xiulin l'himne en la final de Copa del Rei contra el Mallorca que es disputa aquest dissabte a les 22h. És un comunicat sense precedents, tenint en compte que els aficionats bascs han xiulat la marxa reial en les últimes finals de Copa que han disputat. Sobretot, les xiulades més sonores han ocorregut quan la final s'ha disputat entre el club de Bilbao i el Barça. 

Concretament, el club demana que la seva afició "s'abstingui de dur a terme actes o manifestacions que puguin ser considerades com una falta de respecte, inclòs en el moment que soni l'himne previ". "El respecte a qualsevol símbol o himne en competicions esportives, i els mundials de futbol, el rugbi o l'olimpisme són els millors exemples, suposa una mostra d'educació, civisme i tolerància que transcendeix altres qüestions o reivindicacions", assegura el club entrenat per Ernesto Valverde. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!