El comitè organitzador ha confirmat el primer positiu de coronavirus a la Vila Olímpica de Tòquio 2020 aquest dissabte a la matinada. Es tracta d'un ciutadà de nacionalitat no japonesa, membre d'una de les delegacions olímpiques estrangeres i no és esportista. Les autoritats no han donat més detalls per motius de confidencialitat.

No és esportista

Queden sis dies per a l'inici dels Jocs Olímpics i aquesta persona es trobava a les instal·lacions reservades per a la cita esportiva. El moment pandèmic del Japó no és el millor, de fet, aquest positiu arriba amb l'augment de casos de la Covid-19 en el país asiàtic i que ha obligat el govern a prendre dures restriccions.

Anelles olimpiques Jocs Olimpics Toquio JJOO EFE

Les anelles olímpiques / EFE

Els organitzadors estan recopilant informació sobre aquest positiu i estan contactant amb les persones més estretes, segons ha assegurat el director executiu de Tòquio 2020, Toshiro Muto, en roda de premsa. "Estem prenent mesures fermes contra la covid, inclús dins de la Vila. A més, els esportistes en principi han de sotmetre's tots els dies a test i ara que hi ha hagut un positiu, s'aïllarà immediatament aquesta persona. Els atletes poden sentir-se segurs a la Vila", ha manifestat.

En tot el mes de juliol, l'organització ha detectat 44 positius vinculats als Jocs, inclòs un esportista, però és la primera vegada que es confirma un cas dins de la Vila Olímpica. Per la seva part, el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, ha afirmat que aquest positiu "no suposa cap risc" per als esportistes.

Jocs sense públic

En la mateixa línia, el director executiu del COI, Christophe Dubi, ha manifestat la "plena confiança en el rigor" aplicat pels organitzadors amb els protocols de seguretat sanitària. Recordem que les autoritats locals van aprovar l'estat d'emergència a l'àrea de Tòquio fins al 22 d'agost i els Jocs seran sense públic. El ritme de vacunació al Japó segueix sent més baix que a Catalunya i és que només el 20,5% de la població ha rebut la pauta completa.

villa olímpica Tokio 2020

La Vila Olímpica de Tòquio

La vacunació entre els esportistes no és obligatòria, però es calcula que un 85% estarà amb la pauta completa abans de l'inici dels Jocs. Si un esportista dona positiu, seran sotmesos a una PCR salival i, si torna a sortir positiu, a una nasofaríngia. Si la prova torna a sortir positiva, l'esportista quedarà automàticament exclòs dels Jocs i s'haurà d'aïllar. El comitè organitzador ho vol tenir tot controlat i ha contractat més de 7.000 membres de personal mèdic.

Els 11.000 esportistes que participen en els Jocs viuran una experiència agredolça. L'ambient no serà el mateix que si no hi hagués pandèmia i només podran abandonar la Vila per anar a les competicions. A més, hauran de desplaçar-se amb uns autobusos elèctrics que ha comprat l'organització per a la cita esportista.

 

Imatge principal: El logotip de Tòquio 2020 / EFE