“Irracional”. L’advocat Rafael Alcácer, defensor de l’expresident del Barça, Sandro Rosell, ha qualificat així la tesi acusatòria de DIS sobre el preacord del Barça amb Neymar Jr, el 15 novembre 2011, pel qual els demana penes de 2 anys i 6 mesos de presó a cada un, així com a l’expresident Josep Maria Bartomeu. En la darrera sessió del judici del cas Neymar 2, aquest dilluns a la tarda, Alcácer ha assegurat que ni Rosell ni el Barça van cometre el delicte de corrupció entre particulars, ni el d’estafa per contracte simulat perquè “qualsevol club podria haver fet el preacord, com es va interessar el Real Madrid”, però que el jugador brasiler va escollir el Barça, que li va pagar 40 milions el 2013. “El Barça també va assumir una barrera; no es menysté a la competència”, ha afirmat Alcácer i ha recordat que el Santos FC va permetre aquesta negociació. Per la seva part, Jordi Pina, advocat del Barça, en el seu informe, farcit de símils futbolístics, ha assegurat que el club, en el judici -amb les proves i testimonis-, ha "guanyat de golejada: 7-0", i ha acusat DIS de voler cobrar el 40% de la retribució salarial de Neymar, en lloc dels drets federatius. Pina ha demanat l'absolució per al Barça, i alternativament una reducció del càstig per dilacions indegudes i reparació del dany, ja que el club té dipositats 9 milions d'euros al compte judicial per aquesta causa per si és condemnat.

I, Maria Massó, advocada de Neymar Jr, ha afirmat que el davanter va signar el preacord a Brasil, i, per tant, la querella de DIS -que tenia el 40% dels drets federatius del jugador- no hauria d’haver prosperat en territori espanyol. Les defenses han demanat l’absolució de tots els processats, i que les acusacions particulars de DIS i FAAS (Federació d'Associacions d'Atletes Professionals) del Brasil siguin condemnades a pagar les costes processals per “acusació temerària”, i després que la fiscalia retirés l’acusació per a tots, en la vista de divendres passat. 

El torn a l'última paraula

Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu han aparegut a la sessió de l’Audiència de Barcelona de dilluns a la tarda, per al torn de l’última paraula, i s’han assegut al banc dels acusats. Passades les set de la tarda ha arribat el seu torn. "Només dir que estic orgullós d'haver estat president del Barça", ha afirmat Rosell. Bartomeu també ha estat concís. "No gràcies", ha declarat Neymar Jr per videoconferència al tribunal en ser preguntar si volia fer ús del seu dret a l'última paraula, com també el seu pare. Després, Sergi Atienza ha intervingut en nom del Barça.

La simulació de contractes, desmuntada

En la sessió del matí, els advocats de l’acusació particular, DIS i FAAS, han assegurat que “Neymar Jr va trair als germans Sonda”, propietaris de la societat DIS, que va pagar 2 milions d’euros el 2009  al jugador per encarar la seva carrera, i a canvi obtenia el 40% dels drets del seu fitxatge, mentre el Santos en tenia el 55%. Per DIS, Neymar va amagar el preacord dels 40 milions, per no haver de pagar-los el 40%.  Les acusacions sol·liciten 2 anys i 6 mesos de presó per als expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu i Neymar, mentre que l’eleva a 4 anys de presó per al pare del davanter, Neymar da Silva Santos.

A la sessió de dilluns a la tarda, L’advocat de Sandro Rosell ha trencat la tesi acusatòria de DIS pel que fa a la suposada simulació de dos contractes entre el Barça i el Santos i ha detallat que el club blaugrana no li va pagar els 4 milions per partit amistós perquè no es va fer, i pel que fa als 7,8 milions que el Barça va pagar per l’opció de tres jugadors juvenils, el club brasiler li va haver de pagar 2,9 milions el 2020 per no haver-lo informat de la venda d’un jugador a l’Inter, segons una resolució del Tribunal d’Arbitratge Esportiu, aportat per l’advocat del Barça el primer dia del judici. Dades objectives que han insistit a assenyalar els advocats dels clubs del Barça i del Santos. Jordi Pina i Josep Riba, respectivament.

La voluntat del jugador, la clau

Les defenses han insistit que “la voluntat pròpia d’un jugador”, en aquest cas de Neymar, és el que realment condiciona si s’arriba a un acord o no per contractar-lo, ja que “no és un esclau ni un objecte”. També han descartat que s’hagi vulnerat la lliure competència, i han recordat que la FIFA va validar els acords entre el FC Barcelona i Neymar, amb les negociacions a través del seu pare, i les seves empreses. “El jugador volia jugar el Barça, malgrat que no fos el que li donava més beneficis econòmics; com l’oferta del Real Madrid”, ha insistit l’advocada de Neymar contra la versió de DIS, de la qual Massó ha assegurat que “és extravagant que no hagin fet cap demanada civil ni penal a Brasil”, i ha conclòs: “La pilota d’aquest partit és Neymar i la seva voluntat.”

“És un ressentiment contra la família Neymar”

Jesús Santos, advocat de Neymar da Silva Santos, també ha criticat que DIS i FAAS mantinguin les acusacions, “de forma maliciosa i temerària”, i ha demanat al tribunal de l’Audiència de Barcelona que “se li tregui la targeta vermella” i se les condemni al pagament de les costes. Santos ha indicat que el pare del jugador del PSG, que s’enfronta a la pena de presó més alta, volia el millor per al seu fill i per això va fer les negociacions. També ha agraït al fiscal la seva acció de retirar l’acusació si durant el judici comprova que no es poden sustentar les acusacions, que -com ha recordat el lletrat- és una obligació constitucional i estatutària”- del ministeri fiscal, malgrat que costa de veure en els judicis. “És un ressentiment contra la família Neymar”, ha manifestat Santos, que ha afegit que es reclamava una “absurda responsabilitat civil” i ha avançat que “reclamarà danys i perjudicis a DIS”, si es confirma l’absolució dels processats.

“DIS és un fons voltor”, segons l’advocat de Bartomeu

L’advocat d’Odílio Rodrigues Filho, president del Santos, també ha demanat la seva absolució en assegurar que en el judici s’ha demostrat que no va tenir cap relació directa amb les negociacions entre el Barça i Neymar, de les quals ha assegurat que tampoc hi havia cap irregularitat, com en els contractes de 2013. En la seva intervenció, José Maria Fuster-Fabra, advocat de Josep Maria Bartomeu, ha afirmat que aquesta causa hauria d’haver estat un procediment civil enlloc que penal, com va sostenir, al final, el ministeri fiscal.  “És temeritat i mala fe el que ha fet l’acusació particular”, ha sostingut Fuster-Fabra, que ha indicat que “en aquest cas, no hi ha pilota”, repetint una frase que va usar a l’Audiència Nacional, en la causa que es va absoldre Sandro Rosell, després de dos anys a la presó, per negocis al Brasil. Fuster-Fabra ha apujat el to i ha afirmat que “DIS és un fons voltor” perquè va fer signar el contracte a Neymar quan “era menor d’edat” i el contracte “era abusiu i il·legal segons la normativa FIFA i il·legal a Brasil”.

El Barça i el Santos es van denunciar

L’advocat de l’empresa N&N, empresa dels Neymar, ha insistit que a Brasil no existeix el delicte de corrupció privada i, per tant, no es pot acusar a aquesta empresa com a persona jurídica del contracte de Neymar. L'advocat del Santos FC, Josep Riba, ha insistit que "no va haver-hi cap connivència" entre el Barça i el club brasiler per suposadament simular dos contractes, segons DIS. Ha afegit que entre els dos clubs "va haver-hi litigiositat" entre els dos clubs: el Santos va presentar una demanda contra el Barça perquè també volia el seu percentatge pels 40 milions que el club blaugrana pagaria a Neymar, i que va saber mesos després, i també que el Barça va denunciar el Santos per la clàusula sobre un jugador juvenil venut a l'Inter. Riba també ha explicat que ja des del 2011 hi ha una llei al Brasil, abans que la norma FIFA, que declara "nul·la" la intervenció de tercers en els acords entre un jugador i un club.

El judici ha acabat a dos quarts de vuit del vespre i ha quedat vist per sentència amb les últimes paraules.

 

A la foto principal, Rafael Alcácer, advocat de Sandro Rosell, en el judici aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona. /Foto: Pol Solà/ ANC