Després de totes les declaracions al judici del cas Neymar 2, el que fa referència al fons d'inversió DIS, han arribat les definitives del fiscal Luis García Cantón. I la fiscalia ha retirat l'acusació a tots els acusats per corrupció en el judici de Neymar. Per tant, tant a Sandro Rosell, com a Josep Maria Bartomeu, a l'exdirectiu del Santos Odilio Rodrigues, a Neymar Jr, al seu pare i a la seva mare, i als dos clubs, ja no els acusen d'haver comès cap delicte. 

Retirada de les acusacions en el judici del cas Neymar

El judici de l'anomenat cas Neymar 2 està arribant al seu final a l'Audiència de Barcelona. Només a l'espera de l'última jornada, el de les conclusions definitives que se celebrarà el proper dilluns, aquest divendres han declarat els acusats Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu i Sergi Atienza en representació del Barça. S'han desmarcat del fitxatge de Neymar i han negat haver participat en les negociacions.

Sandro Rosell Josep Maria Bartomeu Sergi Atienza / Foto: Bernat Aguilar
Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu i Sergi Atienza durant el judici de Neymar / Foto: Bernat Aguilar

I després de dues setmanes de declaracions de testimonis, acusats i pèrits, finalment la fiscalia ha dit la seva i, per sorpresa de tothom, ha declarat que retira l'acusació a tots els acusats i per tots els fets. Cosa que contrasta enormement amb les peticions inicials del judici i a les demandes de l'empresa DIS, que tenia el 40% dels drets del futbolista i que va presentar la denúncia per no haver cobrat la quantitat que entenia que li tocava rebre pel fitxatge de Neymar pel Barça al 2013.

Recordem que la fiscalia  demanava 5 anys de presó per a Rosell, 2 per a Neymar Jr (que l'acusació particular eleva a 5 anys de presó) i el seu pare, 1 any de presó per a la seva mare (sobre qui DIS n'ha retirat l'acusació i, per tant, queda absolta), i 3 anys de presó per al president del Santos pel delicte d'estafa. La fiscalia ja no acusava Bartomeu des d'un inici

A més, després de le primeres conclusions del fiscal, totes les defenses han acabat demanant que les costes del judici vagin a càrrec de l'empresa brasilera DIS per forçar un "judici temerari".

Neymar / Foto: Carlos Baglietto
Neymar Jr assegut al banc dels acusats / Foto: Carlos Baglietto

El fiscal exposa la retirada de les acusacions

I després ha arribat el torn del fiscal Luis García Cantón, que ha argumentat la seva decisió de retirar totes les acusacions que tenien els acusats. Primer de tot, ha confirmat que "no s'han demostrat les acusacions" i que ha estat "un error de jurisdicció", perquè "DIS hauria d'haver anat a la jurisdicció civil", ja que el que es tractava en aquest judici era "sobre un incompliment de contracte i no sobre el dret penal".

A més, el fiscal ha posat èmfasi en què DIS "està reclamant el 40% del que consideren que és un suborn". I realment el que s'ha confirmat és que "un fet és delicte o no és delicte, i no és depenent de la voluntat d'un tercer", tal com volia DIS.

Per tant, també ha remarcat que simplement "el Barça volia anul·lar la competència" i "el que va fer el Barça no és un suborn, és una prima de fitxatge, els 40 milions, que és habitual en el món del futbol", i que va pagar a l'empresa N&N, que representava Neymar. Un tipus de negociació que "no està prohibit i no és delicte", defensa García Cantón. "El Barça ho va fer com ho havia de fer", ha seguit dient.

Judici Neymar segon dia arribada mirada / Foto: Carlos Baglietto
Neymar Jr arribant a l'Audiència de Barcelona / Foto: Carlos Baglietto

El fiscal, que en molts moments de les conclusions ha parlat com si fos la defensa, ha volgut afegir que si el Barça va negociar abans del que tocava o no, això ja "és un tema dels reglaments de la FIFA i no té res a veure amb el dret penal". "Sembla ser que en el futbol els contractes estan per trencar-los, i si no els agraden aquests contractes, tinc altres", parafrasejant Groucho Marx.

I també ha acabat desmuntant la teoria de l'estafa que defensava l'acusació, amb el tempteig sobre tres futbolistes, el Trofeu Joan Gamper contra el Santos i l'amistós de tornada al Brasil.

Per acabar, el fiscal Luis García Cantón ha conclòs que "no hi ha el més lleu indici de cap dels dos delictes pels quals la fiscalia feia les acusacions i demana la lliure absolució dels acusats".