La Federació Aragonesa de Futbol (FAF) fa un gir de guió pocs dies abans de començar la nova temporada i elimina les categories mixtes de futbol en les etapes de formació. Una decisió que agafa per sorpresa tothom i perjudica directament les nenes. Com que hi ha menys llicències de nenes que de nens, no n'hi ha suficients per crear lligues de competició. Així, doncs, les nenes hauran d'enfrontar-se les unes amb les altres amb diferències de fins a quatre anys d'edat. Un greuge que no afavoreix el desenvolupament de la seva pràctica esportiva, la igualtat per competir i es carrega els valors de no discriminació per gènere. Aquesta pèrdua de valors fa que tothom hi perdi, també els nens.

El club Zaragoza CFF és qui ha donat l'alerta. Ha denunciat l'article 121 modificat de la Federació i ja ha anunciat que l'impugnarà i el portarà al Govern de l'Aragó perquè modifiqui el reglament, que diu exactament: "Jugaran segons el seu gènere, masculí o femení. Les competicions femenines seran aquelles expressament anunciades com a tal". La mesura afecta totes les categories fins als 14 anys d'edat. La decisió es va prendre dimecres a la tarda a l'Assemblea General de la FAF per votacions a mà alçada i va ser el mateix president de l'entitat, Óscar Fle Latorre, qui va proposar aquesta modificació.

Tal com lamenta el club Zaragoza CFF en un comunicat, això el que suposa és "prohibir practicar el futbol 11 a les nenes, mentre que els nens podran seguir sense cap mena de problema". 

El futbol femení, en hores baixes

La prohibició de les inscripcions lliures per gènere trenca amb la tradició de les altres comunitats autònomes. Catalunya, el País Valencià i el País Basc són les tres comunitats autònomes on hi ha més nenes federades i això ja facilita tenir lligues femenines explícites de futbol, però tot i així, el futbol mixt també existeix per fomentar els valors socials d'igualtat de gènere. El Zaragoza CFF recorda que clubs com el Barça, el València o l'Espanyol ho tenen "molt en compte". Mentre que a Catalunya hi ha 13.000 nenes i dones federades i al País Basc 12.000, l'Aragó amb prou feines arriba a les 1.490, segons el darrer Anuari d'Estadístiques Esportives del ministeri de Cultura i Esport.

La temporada passada, la Federació Aragonesa va voler crear una lliga únicament per a equips femenins amb dues categories: benjamí i aleví juntes i infantil i cadet per una altra banda. El resultat va ser un fracàs pel baix nombre de participants i per voler fusionar dues categories diferents en una mateixa competició. Era un projecte voluntari que permetia seguir amb les competicions mixtes. Ara, la nova restricció deixa en un carreró sense sortida el futur del futbol femení en aquesta comunitat. 

Chema González, un dels pares d'una nena que juga al Zaragoza CFF, ha publicat una carta que s'ha fet viral i destaca: "La mesura ha estat aprovada per tots els clubs masculins. Em diuen que un dels arguments que han donat és el de la diferència entre noies i nois. Sempre discrepo d'aquesta masclista i vergonyosa justificació explicant que, pel mateix motiu, els atletes blancs de fons no haurien de competir amb els negres. Perquè no hi ha color".

Futbolistes d'elit com Verónica Boquete també ho han denunciat a Twitter: "Però al 2020 encara estem i pensem així? El futbol mixt és clau, els entorns competitius són fonamentals! I no parlem d'educar en igualtat, suposo que a alguns això els importa ben poc. Marxeu ja". La resposta, de moment, de la Federació Aragonesa? Silenci absolut.