Marta Plana Drópez, sòcia número 56.881 del Barça, aterra al Camp Nou com a vocal i per portar les regnes del projecte del Barça Innovation Hub. Precisament ocupa la plaça que va deixar vacant Jordi Monés, que va dimitir amb Carles Vilarrubí ara farà un any després dels fets de l'1 d'octubre.
Aleshores es va fer palesa una clara discrepància amb el president blaugrana Josep Maria Bartomeu i la seva decisió de jugar a porta tancada el partit contra el Las Palmas. Vilarrubí i Monés volien suspendre el partit després de les càrregues policials i la situació que s'estava vivint a Catalunya.
La nova decisió del Barça amb la contractació de Plana és per motius professionals i així convertir-se en la base per impulsar un dels projectes de futur del club. El seu nom, però, ja sona a can Barça. Carme Drópez, la seva mare, va formar part de la junta directiva del club en l'última època de Josep Lluís Núñez. Ara bé, Marta Plana ara crea alguns dubtes en l'entorn blaugrana.
Patrona de Juntos Sumamos
Darrere de Plana s'explica una possible patinada de la junta de Josep Maria Bartomeu. Plana és patrona de Juntos Sumamos, una fundació que té com a objectiu buscar la "concòrdia" sobre "la tensió que es viu a Catalunya". Des de la fundació asseguren que "bastir ponts és molt millor que aixecar fronteres i que els afectes i llaços que ens uneixen als ciutadans, dins i fora de Catalunya, és un valor a protegir".
I sobre el referèndum de l'1 d'octubre es posicionaven així: "Davant del repte plantejat pel Govern de Catalunya i la majoria parlamentària que li dona suport amb la convocatòria il·legal d'un referèndum d'autodeterminació per l'1 d'octubre, la Fundación Juntos Sumamos vol subratllar que està i sempre estarà amb les institucions de l'Estat que estan defensant el nostre marc de convivència que és l'estat de dret".
La Fundación Juntos Sumamos ante la situación en Cataluña. #juntos #sumamos https://t.co/XhLpwblsPN
— Juntos Sumamos (@FJuntosSumamos) 23 de septiembre de 2017
Marxa de Catalunya
Però la polèmica no s'acaba aquí. La nova encarregada de l'Innovation Hub és una de les cofundadores de l'empresa Digital Origin. Precisament una empresa amb gran part de control d'un grup inversor holandès que es va convertir en la primera a marxar de Catalunya per la situació política.
La mateixa Marta Plana va explicar en diverses entrevistes els motius pel canvi de seu de la seva empresa a Madrid. Així ho va explicar a Antena 3 i també a e-notícies: La "inseguretat jurídica" ha estat el motiu principal del canvi. I també va protagonitzar una picabaralla amb Francesc Homs al Cercle d'Economia a l'any 2015.
Inhabilitada per càrrecs públics
Plana, que també va ser número 3 de la llista d'Unió Democràtica en les passades eleccions del 27 de setembre del 2015, va ser sancionada i inhabilitada per cinc anys sense poder exercir cap càrrec públic. El motiu era una sentència que provava que continuava cotitzant mentre cobrava una pensió de 96.000 euros anuals per haver estat consellera de la Comissió de Mercat de les Telecomunicacions. En el seu cas, amb intervenció dins del BOE, s'explicava com "l'actuació de Marta Plana Drópez constituïa una infracció molt greu, tipificada a l'article 17.1.a) d'aquesta Ley, i li corresponen les sancions de declaració d'incompliment de la llei".
Un nomenament que comença portant controvèrsia. El club busca la professionalitat, però també es topa amb la incoherència ideològica. Cal recordar que el Barça es va adherir al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, cosa que Juntos Sumamos sembla que no comparteix.