Jennifer Hermoso ha exigit "mesures exemplars" contra Luis Rubiales pel petó sense consentiment, segons ha anunciat el seu sindicat, Futpro. En un comunicat d'aquest dimecres, la futbolista ha confirmat que Futpro i la seva agència s'estan encarregant de defensar els seus "interessos" i de "ser els interlocutors sobre aquest afer". Així, han demanat que la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) implementi "els protocols necessaris, vetlli pels drets de les nostres jugadores i adopti mesures exemplars". "És essencial que la nostra selecció estigui sempre representada per figures que projectin valors d'igualtat i respecte en tots els àmbits", han afegit. Recordem que aquest divendres s'ha convocat una assemblea urgent de la Federació per debatre el futur de Rubiales.

Just després del petó sense consentiment, Hermoso ho va deixar clar: "No m'ha agradat, però i què n'he de fer?". La polèmica va esclatar i la RFEF va facilitar unes suposades declaracions de la futbolista, en les quals demanava "no donar més voltes" a l'afer. Tot seguit, encara a Sidney, en una entrevista radiofònica va treure ferro al petó i va dir que quedava en una "anècdota". Però aquest dimarts vam saber que les primeres declaracions van ser inventades per la mateixa Federació, alhora que el mateix Rubiales va pressionar-la sense èxit perquè sortís amb ell en el vídeo de disculpes. Ara sí: aquest comunicat sí que és la posició oficial de la campiona del món.

La Liga F també denuncia Rubiales

Just abans del comunicat d'Hermoso, qui s'ha manifestat sobre la qüestió és la Lliga Professional de Futbol Femení (Liga F) i ha informat que ha presentat una nova denúncia davant del Consell Superior d'Esports (CSD) pels "gravíssims fets i conductes" portades a terme per Rubiales a la final del Mundial. De fet, n'han sol·licitat la inhabilitació. "Una de les majors gestes de la història de l'esport espanyol es va veure embrutada pel vergonyós comportament del màxim representant del futbol espanyol que, una vegada més, i guiat pel seu continu i habitual afany de protagonisme, va demostrar no estar a l'altura del càrrec que representa", ha lamentat l'organització.

El comunicat de la Liga F va més enllà del petó i retreu al president de la RFEF "una actitud que es troba molt allunyada dels valors de la nostra societat", tant per l'agressió a Hermoso com per agafar-se els genitals (un gest "inadmissible i repugnat") i per les declaracions posteriors —tot titllant de "gilipollas, tontos del culo y pringaos" a les persones que el criticaven—. De fet, tampoc han agradat les suposades disculpes que va demanar després. "Es tracta d'una actitud que ha passat a la història de l'esport mundial i, el que és més greu, que quedarà per sempre vinculada a la nostra Selecció Femenina", afegeix la competició.

El cas Rubiales representa una "vergonya internacional sense precedents per a la Marca Espanya, per a l'esport espanyol i per al futbol femení mundial". "Quan el món havia de tenir els ulls posats en les nostres futbolistes, el president va aconseguir que els ulls del món se centressin en la seva virilitat", ha manifestat la Liga F. És per això que no poden "permetre que aquest episodi quedi sense conseqüències" i han assegurat que aquesta mena de crisis són les que "acaben amb aquesta mena de dirigents i comportaments". 

"La gravetat del succeït, el mal causat i l'unànime rebuig mundial obliguen a prendre decisions. La societat s'ha manifestat amb claredat. Espanya i el futbol no mereixen un representant d'aquest nivell, i les institucions han d'acompanyar i donar resposta al sentir de la societat", conclou el comunicat de l'organització —abans de recordar que "el contrari seria una humiliació per a totes les dones i la derrota més gran de l'esport espanyol i del nostre país"—.

Reunió de Díaz amb el sindicat d'Hermoso, Futpro

D'altra banda, la vicepresidenta i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, es reunirà amb la presidenta del sindicat Futpro, Amanda Gutiérrez. Serà el pròxim dilluns 28 d'agost, segons ha comunicat el Ministeri aquest dimecres —abans del comunicat d'Hermoso—. La trobada se centrarà en les condicions laborals de les jugadores i es tractarà de concretar accions perquè se sancioni el comportament de Rubiales. Així, Díaz ha demanat que es compleixi la Llei de l'Esport i que s'activin els protocols de la RFEF sobre els actes masclistes per forçar la sortida de Rubiales del seu actual càrrec.

La formació de Díaz, Sumar, ja va denunciar Rubiales davant del CSD pel petó sense consentiment. A més, el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha amenaçat que si la RFEF no actua amb Rubiales ho farà el mateix CSD. En aquest sentit, divendres es debatrà el futur del president de la Federació en una assemblea urgent. Sembla que les federacions territorials li donaran suport, tot i que hi ha clubs com el Getafe que ja han demanat la seva dimissió. De moment, el Barça s'esperarà a la reunió per posicionar-se oficialment.