El futbol anglès ha entrat en convulsió. I és que l'Arsenal i el Tottenham Hotspur, dos dels clubs més rics de la Premier League, haurien rebut, segons una informació del Financial Times, ajudes 'd'amagat' del Govern del Regne Unit destinades teòricament als clubs humils i als esports minoritaris per fer front a la crisi que pateixen per la pandèmia del coronavirus. Segons aquesta informació, l'Arsenal hauria rebut 135 milions d'euros i el Tottenham 198. A més, tot apunta que hi ha més clubs a l'espera de rebre l'ajuda.

Aubameyang Arsenal Olympiacos EuropaPress

L'Arsenal és un dels clubs rescatats pel govern britànic / EFE

Els grans clubs de la Premier troben la manera d'aconseguir ajudes

Tot va sorgir el mes de novembre passat, quan el Govern del Regne Unit va prendre la decisió de deixar el futbol d'elit masculí fora de les ajudes pactades de 340 milions d'euros per a l'esport. L'objectiu era evitar que els impostos dels ciutadans anessin a parar a sufragar els milionaris sous dels jugadors de la Premier League.

A l'hora de la veritat, però, l'Arsenal i el Tottenham van reclamar algun tipus d'ajuda, per ser empreses que "realitzen una aportació material al Regne Unit", com resa una de les condicions per rebre l'ajuda, per la qual cosa han acabat aconseguint entrar a la llista de la Covid Corporate Financing Facility (CCFF), una eina creada per l'Estat per la qual les grans empreses poden rebre finançament del Banc d'Anglaterra amb un tipus d'interès baix.

Són Kane Reguilon Tottenham EFE

El Tottenham ha rebut una ajuda de 198 milions d'euros / EFE

El futbol modest es queda fora i posa el crit al cel

El curiós és que els qui sí que s'han quedat fora, o han rebut menys ajudes, han estat els clubs petits, de categories com la Championship cap a baix, la situació financera dels quals abans de la pandèmia no era tan pròspera com la dels gegants anglesos. Això ha provocat les seves queixes i l'opinió que els préstecs a baix interès a clubs de pes com a l'Arsenal o el Tottenham Hotspur distorsionen la competició i fan encara més flagrants les diferències entre els rics i els pobres al futbol.

I és que mentre els clubs petits pateixen els estralls de no poder donar entrada a públic als estadis, el que això comporta en termes de menor marxandatge i ticketing,  els grans pateixen pèrdues milionàries per un costat, mentre que demanen ajudes per un altre.

 

Imatge principal: el Tottenham Hotspur, l'equip que entrena Mourinho, és un dels clubs rescatats pel govern britànic.