Novetats sobre la guia contra l'amnistia elaborada per Plataforma Cívica per la Independència Judicial. El passat mes de gener un grup de juristes va elaborar una Guia pràctica per al plantejament de qüestions d'inconstitucionalitat i/o prejudicials europees sobre la llei d'amnistia perquè "els jutges espanyols competents plantegin qüestions prejudicials davant del Tribunal de Justícia de la UE". Ara, segons avança La Vanguardia, s'ha fet un pas més enllà i aquest dilluns més de 5.000 jutges espanyols van rebre al seu correu corporatiu la citada guia en la qual es faciliten annexos amb models i formularis ja totalment redactats per "facilitar" la presentació dels recursos perquè els jutges puguin plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat o una qüestió prejudicial al Tribunal Constitucional (TC) i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea TJUE, un pas que podria obligar a aturar l'aplicació de la llei. 

Correu corporatiu 

El correu corporatiu dels jutges espanyols el gestiona el servidor del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). A través d'aquest compte reben informacions del consell i realitzen les comunicacions en el marc de la seva tasca jurídica. El mateix correu també es pot utilitzar per part de les associacions a les quals estan adscrits per difondre diferents cursos o comunicats, i fins i tot, es poden arribar a compartir sentències considerades d'interès o de rellevància jurídica. Així doncs, la guia, de 126 pàgines, va ser enviada a tots els magistrats espanyols per un jutge de la Sala del Contenciós- Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa que té accés al correu corporatiu i és membre de l'entitat que impulsa el document, que està formada per jutges, però també per catedràtics de dret. El fet que hagi arribat a través del correu del CGPJ ha provocat malestar en alguns sectors de la magistratura, tant per qui ha enviat el correu com pel contingut. 

Diversos magistrats troben "intolerable" i "mai vist" que es tracti d'influir els jutges contra una llei que està en tràmit d'aprovació. A més, també critiquen que des del CGPJ no es freni la guia, ja que s'ha enviat en dues ocasions: al gener i al març, i s'ha anat actualitzant durant aquests mesos. 

Una guia contra l'amnistia

Els autors de la Guia defensen que està adreçada a "qualsevol persona interessada a conèixer les possibilitats que la llei d'amnistia, si arriba a aprovar-se, pugui ser qüestionada davant del TC o davant del TJUE". "En particular, podria interessar els jutges de l'Ordre Jurisdiccional Penal que estiguin tramitant causes en relació amb delictes i persones que puguin resultar inclosos en l'àmbit de la llei d'amnistia", concreta. En aquest sentit, argumenten que les alternatives per respondre a la llei d'amnistia són: la inaplicació de la llei, plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat o una qüestió prejudicial al TJUE. L'entitat argumenta que "la llei d'amnistia prevista per beneficiar els secessionistes catalans viola tant la Constitució espanyola com el dret de la Unió Europea".

El text analitza en quin moment cal presentar el recurs d'inconstitucionalitat o la qüestió prejudicial i l'efecte suspensiu que poden comportar, tant en l'aplicació de la llei d'amnistia com sobre ordres de cerca i captura o sobre les mesures cautelars. La guia aporta diversos models, amb el text ja redactat, i planteja diverses qüestions prejudicials sobre "el perdó de delictes de terrorisme a la llum de la directiva europea", "l'amnistia i els valors de l'estat de dret", "l'amnistia i el principi d'igualtat", "l'amnistia i la tutela judicial efectiva" o "la desprotecció del territori de la UE i el perill per a l'exercici dels drets de lliure circulació i establiment". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!