Sembla mentida, però el cert és que França i Alemanya, les 2 grans favorites del grup F de l'Eurocopa 2020, i que es van veure les cares aquesta dimarts, només s'havien enfrontat en una ocasió en una fase final d'una Eurocopa, i el precedent era molt modern, ja que es va produir a les semifinals de l'última edició, en les quals França es va imposar per 2-0, amb dos gols d'Antoine Griezmann.

La història canvia si es trasllada l'equació als Mundials, competició en la qual hi ha un total de 4 precedents, entre els quals destaca l'històric duel del Sánchez Pizjuán corresponent a les semifinals del Mundial 82, una autèntica oda al futbol que va tenir absolutament de tot.

La piconadora alemanya contra la brillant França de Platini

Després de guanyar l'Eurocopa d'Itàlia 80 amb molta solvència, Alemanya es va plantar al Mundial d'Espanya sent una de les grans favorites. Sense Schuster, però amb un equip farcit d'estrelles del nivell de Breitner, Littbarski, Stielike o Rummenigge, l'equip dirigit per Juup Derwall va arribar a les semifinals amb molts més problemes dels esperats, després de l'indignant 1-0 contra Àustria de la primera fase, un resultat que va semblar manipulat i que va provocar una sonora xiulada del públic del Molinón, i després de deixar fora Espanya i Anglaterra a la segona fase, amb més pena que glòria.

ALEMANYA 1982 (1)

L'11 d'Alemanya de l'històric partit contra França / YouTube

FRANÇA 1982 (1)

L'11 de França, amb Platini com a gran líder / YouTube

França, per la seva part, va aterrar a Espanya amb dubtes, ja que ni tan sols havia participat en l'última Eurocopa, però liderada per un Michel Platini esplèndid, i amb Giresse i Tigana com a grans escuders, en la que seria la selecció que 2 anys després s'enduria l'Euro 84. A la primera fase va tenir seriosos problemes, ja que va passar com a segona després de perdre 3-1 contra Anglaterra, però va millorar en la segona fase, fins a assolir les semifinals.

La terrible agressió de Schumacher, sense càstig

Malgrat la intensa calor que aquell 8 de juliol de 1982 feia a Sevilla, des del xiulet inicial es va veure que ambdós equips anirien a totes, un ritme frenètic i una intensitat en el joc que es mantindria durant els 120 minuts que duraria l'encontre. El primer cop el va donar Alemanya, en el minut 18, per mediació de Pierre Littbarski. Penetració de Breitner, que deixa a Fischer sol davant d'Ettori. El porter francès evita el gol, però en el rebuig Littbarski no falla. França, però, no triga ni 10 minuts a reaccionar i empata gràcies a un gol de penal de Platini (27).

La gran imatge del partit, i la més recordada, es va produir al quart d'hora del segon temps. Amb França atacant més que Alemanya, Battiston es planta sol davant de Schumacher, que el fa caure amb violència. Malgrat l'agressió, el jugador francès aconsegueix rematar i la pilota no entra per molt poc. Incomprensiblement, l'àrbitre del partit, el neerlandès Charles Corver, ni xiula penal ni expulsa Schumacher, una decisió que acabarà sent totalment clau.

Sense títol

Moment en què Schumacher es llança contra Battiston sense opció de jugar al pilota / YouTube

Alemanya reneix i Schumacher decideix

Després de l'1-1 final, el partit se'n va anar a la pròrroga, en la qual França, clarament superior, va aconseguir posar un peu i mig a la final gràcies als gols de Tressor i de Giresse. Alemanya, però, ha demostrat al llarg de la història ser un equip amb mil vides, i després del 3-2 de Rummenigge a punt d'arribar-se al descans del temps extra, Fischer va portar el partit als penals amb un golàs de xilena.

I a la tanda de penals es va confirmar la gran tragèdia francesa, que malgrat posar-se per davant després de l'errada d'Stielike, va veure com Schumacher, que no hauria d'estar jugant, capgirava el destí del campionat aturant els llançaments de Six i de Bossis.

França hauria d'esperar 16 anys per poder guanyar el seu primer Mundial. Alemanya va perdre la final davant de la sorprenent Itàlia de Paolo Rossi, que va firmar l'altre gran partit del Mundial 82, el de Sarrià contra el Brasil. Això, però, ja és una altra història.

Imatge principal: intercanvi de banderins abans de l'històric França-Alemanya del Mundial de 1982 / Fifa.com