Jaume Sisa es preguntava a la seva cançó 'Qualsevol nit pot sortir el sol' si hi ha cases d'algú. Doncs bé, el cert és que l'RCDE Stadium s'ha convertit en casa de tothom, i és que aquest dissabte l'Espanyol hi ha tornat a perdre i ha regalat tres punts al seu contrincant, el València (1-2).

Tot i que els pericos han aconseguit posar-se per davant en el marcador, quelcom que no havia passant en tota la Lliga al seu estadi, finalment han acabat cedint davant del conjunt d'Albert Celades, que ha fet valer els gols de Dani Parejo i Maxi Gómez. Per primer cop en tota la història, l'Espanyol encadena sis derrotes consecutives a l'RCDE Stadium. Dotze jornades després, els pericos segueixen sense saber què és guanyar a casa.

Marc Roca, líder

Machín sempre salta al terreny de joc amb una petita llibreta a la mà en la qual anota totes les observacions que cal millorar. El tècnic sorià segur que l’utilitzarà per optimitzar el rendiment dels seus homes en els pròxims partits, però el que queda clar és que, ara per ara, el seu equip ja millora el de David Gallego.

A la primera part, l’Espanyol no ha mostrat la seva millor versió però sí que ha estat superior a un empetitit València, que s’ha limitat a buscar la porteria de Diego López a través de contraatacs. Els pericos, en canvi, han tingut la pilota i s’han instal·lat en camp contrari permanentment, sobretot gràcies a l’amplitud i profunditat que Adrià Pedrosa i Víctor Gómez, els carrilers de Machín, han aportat a l’equip.

Tot i així, la primera ocasió del partit l’ha tingut el València gràcies a Denis Txerishev, que ha pogut marcar després de desmarcar-se en profunditat en el minut 8. La seva rematada amb la dreta, la dolenta, se’n ha anat als núvols quan ho tenia tot de cara per marcar. La resposta de l’Espanyol ha estat immediata i ha arribat de les botes de Sergi Darder, que ha xutat de primeres en un servei de córner dirigit al segon pal. L’exblaugrana Jasper Cillessen ha respost amb un bona mà.

Marc Roca Espanyol EFE

A partir d’aquest moment, els pericos han dominat clarament el duel però els hi ha faltat clarividència en els darrers metres. Víctor Gómez i Wu Lei desbordaven constantment Jaume Costa, però la presa de decisions del jugador xinés ha estat nefasta.

En aquest context, el premi pels blanc-i-blaus ha arribat en una jugada aïllada. En un servei de falta lateral, Geoffrey Kondogbia ha comès penal per unes mans innecessàries i Marc Roca, assumint galons, s’ha encarregat de transformar-lo. Era el minut 30 i per primer cop en tota la temporada l’Espanyol començava guanyant un partit de Lliga al seu estadi.

La diana perica ha obligat a reaccionar al València, passiu durant la primera mitja hora de partit. Comandats per un excel·lent Dani Parejo –no falla mai cap passada, el madrileny– els d’Albert Celades han pogut empatar gràcies a Rodrigo Moreno, però el davanter hispanobrasiler, després d’haver fet el més difícil dins de l’àrea, ha enviat la pilota per sobre el travesser.

Pena màxima

La segona part hauria pogut començar molt malament pels interessos pericos, però per fortuna seva, el VAR ha arribat al món del futbol per fer justícia. Quan no s’havien disputat ni 10 minuts de la represa, Darder ha atropellat Kondogbia dins de l’àrea i Pizarro Gómez ha assenyalat penal. Instants després, però, el col·legiat ha assistit a la pantalla de revisió per comprovar que existien unes mans prèvies de Diakhaby i conseqüentment anul·lar la pena màxima.

La rectificació de l’àrbitre ha fet mal al València, que durant uns minuts ha estat contra les cordes. Víctor Sánchez, de falta, i Pedrosa han pogut marcar, però no han estat precisos i el seu equip ho ha pagat car.

Marc Roca Rodrigo Espanyol València EFE

En el minut 69, Víctor Gómez ha pagat la seva inexperiència a l'elit i ha empès Rodrigo de manera infantil dins de l’àrea, motiu pel qual l'àrbitre ha assenyalat el tercer penal del migdia. Aquest cop, però, no hi ha hagut correcció i Dani Parejo no ha fallat des dels onze metres. Sisè gol del madrileny –cinquè de penal– per arrodonir un inici de temporada espectacular.

Que el futbol és un estat d'ànim ho demostra el fet que la diana valenciana ha ensorrat per complet l'Espanyol. Els de Machín, que havien signat una gran primera part, han començat a patir per retenir l'empat. Esteban Granero ha entrat al terreny de joc per garantir possessió de pilota i aturar la sangria, però això no ha impedit que Kondogbia, aprofitant una pèrdua de Pedrosa, hagi estat a punt de marcar l'1-2 amb un xut des de la mitja lluna.

El migcampista francès ha perdonat però Maxi Gómez no. Quan quedaven 10 minuts pel final, el davanter uruguaià ha caçat una centrada de Rodrigo al cor de l'àrea i ha batut Diego amb el cap.

Amb la derrota, l'Espanyol segueix al pou de la classificació, on seguirà dinovè amb 8 punts. Alerta, però, perquè el Leganés, l'últim, podria atrapar-lo si venç l'Eibar a casa. El València, per la seva banda, agafa aire després d'una ratxa de 3 partits sense guanyar a la Lliga i s'acosta a la Champions.