El projecte de la Superlliga Europea a la qual donen suport i lideren el FC Barcelona i, sobretot, el Reial Madrid, a més de la Juventus, continua trobant-se amb moltíssimes traves en el camí abans que sigui una realitat. Des del moment que va veure la llum aquest faraònic projecte, que pretén fulminar la Champions League tal com la coneixem i crear un vedat tancat per als clubs grans d'Europa on s'enfrontin els mateixos any rere any, sempre s'ha trobat amb problemes. El seu rival més ferri és la UEFA. gerent de la Champions i que s'ha oposat a la creació d'aquesta nova competició i que, des d'aquest dijous, compta amb l'aval de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

No és una opinió vinculant, però en el 80% coincideix amb la resolució final

Perquè, el grec Athanasios Rantos emet un informe en el qual assegura que "les normes de la FIFA i de la UEFA que supediten la creació de qualsevol nova competició a una autorització prèvia són compatibles amb el Dret de la Unió en matèria de competència". En altres paraules, l'advocat esgrimeix que que els organismes gestors del futbol mundial i europeu no van incórrer en abús de la seva posició dominant en bloquejar amb l'amenaça de sancions la creació d'un torneig alternatiu, la Superlliga, que en el dia d'avui encara recolzen Reial Madrid, FC Barcelona i Juventus de Torí.

Pancarta Camp Nou Barça contra Superlliga / Pau del Carrer
Al Camp Nou van aparèixer pancartes contra la Superlliga / Foto: Pau de la Calle

L'opinió de l'advocat general assignat a aquest cas no és vinculant, però habitualment sol indicar les línies que acaben seguint les resolucions associades a aquest cas en un 80%. Referent a la Superlliga, els actors implicats esperen que es produeixi sobre el mes de març, i encara que es tracta d'una complexitat extrema i pugui ser contrària a l'expressat per Rantos, dispara les alarmes per als impulsors de la Superlliga.

La FIFA i la UEFA tindrien dret a sancionar els implicats a la Superlliga

El posicionament d'aquest advocat ve després que un jutjat madrileny hagués remès aquest cas a Luxemburg perquè aquesta cort dictaminés si l'oposició d'UEFA i FIFA a la creació de la Superlliga era contrària a la norma europea, ja que els advocats d'aquest projecte veuen problemàtic el paper doble de regulador i operador econòmic de les competicions que tenen FIFA i UEFA. Aquestes dues entitats, per la seva part, creuen que el model europeu de l'esport de competicions obertes, solidaritat, equilibri competitiu i la promoció del futbol base quedaria en risc amb la posada en marxa d'aquesta competició alternativa i que això preval sobre la lliure competència.

Aleksander Ceferin president UEFA / Foto: Europa Press
Aleksander Ceferin, president de la UEFA, organisme contrari a la Superlliga / Foto: Europa Press

L'advocat planteja que aquest doble paper "no implica, en si mateix, una infracció en matèria de competència" i afirma que les sancions als clubs implicats "són inherents i proporcionats per assolir els objectius legítims perseguits per la UEFA i la FIFA". El model esportiu europeu, sosté el lletrat, ha "de promoure competicions obertes, a les quals tots puguin accedir gràcies a un sistema transparent en el qual els ascensos i descensos de categoria mantinguin un equilibri competitiu i afavoreixin el mèrit esportiu."

El principi del final de la guerra judicial per la Superlliga

A més, el model europeu es basa en un sistema piramidal en el qual la base és el futbol aficionat i ha "de recolzar-se en un règim de solidaritat financera" per a "redistribuir i reinvertir en els nivells inferiors de l'esport els ingressos generats pels esdeveniments i les activitats de l'elit", opina l'advocat general europeu. En els últimes reunions de la Superlliga, havien acceptat obrir una mica més la competició per adaptar-se a aquests principis, però malgrat això, la batalla judicial segueix.

Florentino Pérez / Foto: EFE
Florentino Pérez és el president de la Superlliga Europea / Foto: EFE

Aquest últim moviment sembla el principi del final d'aquesta guerra que pot lliurar les seves últimes batalles en els propers mesos, amb la resolució que s'espera per al març i que Joan Laporta esperava amb optimisme quan es va pronunciar sobre això en la seva visita a Colòmbia de fa un mes. En cas que aquesta resolució confirmi el que defensa aquest advocat, Barça, Madrid i Juventus no podrien competir de forma simultània a la Champions i a la Superlliga.