Per estrany que sembli, el clàssic entre el Barça i el Reial Madrid de Lliga torna a perillar. Ja es va ajornar el 26 d'octubre perquè no coincidís amb la manifestació contra la sentència. Javier Tebas, aleshores president de la Lliga, va obrir la caixa dels trons per voler endur-se a la capital espanyola el partit que s'havia de disputar al Camp Nou, i després va ser el Comitè de Competició de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) qui va fer el pas i va decidir el canvi de data.

Els motius que van al·legar van ser "causes excepcionals", aplicant el Reglament General de la RFEF. Però aquesta vegada, després de l'anunci de concentració de Tsunami Democràtic, s'obre un altre cop el front de la suspensió del partit.

Camp Nou sol Barca @ChampionsLeague

@ChampionsLeague

"Causes excepcionals"

Per saber els motius que podrien suposar la suspensió del Clàssic hem de veure l'article 240 del Reglament General de la RFEF. Concretament comença amb el 240.1, que és el mateix que es va utilitzar per a l'anterior ajornament: "La RFEF té la facultat de suspendre qualsevol partit quan prevegi la impossibilitat de celebrar-se per causes excepcionals".

Ara bé, només en aquest supòsit podria intervenir la Federació Espanyola d'ofici. I no es descarta que torni a passar el mateix aquesta vegada si la por per la manifestació de Tsunami acaba arribant a altes instàncies de la RFEF i tant els cossos policials i la seguretat privada del Barça no garanteixin plena seguretat.

Mossos Esquadra Barça Camp Nou Efe

EFE

L'àrbitre decideix

Després, la resta de competències per suspendre un partit les té l'àrbitre principal que dirigeix l'enfrontament. En aquest cas, el col·legiat Alejandro Hernández Hernández, del comitè tècnic canari, tindrà segurament el partit més complicat de la seva vida al davant. I en el cas d'haver de prendre la decisió de suspendre el partit, que ho podria fer abans o durant el matx, tindrà 5 supòsits a seguir:

1. Mal estat del terreny de joc

Ja sigui per una invasió de camp multitudinària que deixi impracticable la gespa o per un acte vandàlic que malmeti part de la zona de joc com a protagonista, l'àrbitre podrà determinar concloure el partit.

2. Inferioritat numèrica

També podria ser que hi hagi "inferioritat numèrica d'un equip, inicial o sobrevinguda, de la manera que preveu l'article 223". Concretament aquest article citat explica que cada equip haurà de jugar amb almenys set jugadors de camp, o en cas contrari podria suspendre l'enfrontament. I podria passar perfectament en el cas que els futbolistes del Barça decidissin anar al camp amb el seu vehicle privat i no poguessin arribar a l'Estadi a l'hora acordada per a l'inici del partit.

barça messi ramos suarez madrid efe

EFE

3. Incidents del públic

Un altre dels supòsits del reglament de la Federació Espanyola és que l'àrbitre pot suspendre el Clàssic si hi ha incidents del públic. El Camp Nou ha destacat en la seva història per mostrar pancartes de tota mena i en els últims anys, en especial, sobre el procés sobiranista.

Mai s'ha suspès un partit a l'Estadi per mostrar pancartes sobre la independència de Catalunya, però el reglament recull que l'àrbitre pot suspendre de manera provisional o definitiva un partit si hi ha incidents en el públic relacionat amb "conductes violentes, racistes, xenòfobes i intolerants o constitueixin manifest menyspreu a qualsevol dels qui intervinguin en el partit".

4 i 5. Insubordinació i força major

Un altre cas és que hi hagi "insubordinació, retirada o falta col·lectiva" dels jugadors. Serà llavors quan l'àrbitre pugui suspendre també el partit. Un exemple seria que cinc futbolistes es neguessin a jugar. Finalment, el reglament també contempla casos de “força major”, com inclemències climàtiques o qui sap si la intervenció de Tsunami Democràtic.

La Federació també informa que l'equip arbitral del Clàssic s'ha de personar al Camp Nou amb una antelació mínima d'una hora i mitja. En el cas dels futbolistes també s'han de personar a l'Estadi una hora i mitja abans de l'hora prevista, les 20.00 hores.

Barça Las Palmas celebracio gol   EFE

EFE

Incertesa total per si es jugarà el Clàssic més polèmic dels últims temps. Tant Barça com Madrid desitgen que es pugui disputar un matx que es pot veure afectat per les actuacions de Tsunami Democràtic. Caldrà estar atents.