El que passa a Las Vegas es queda a Las Vegas. Tothom coneix aquesta dita popular i internacional. És impossible, però, que el que ha succeït a l'Allegiant Stadium no s'escampi per tot el món. Una nit de rècords, tensió i emoció fins al darrer segon que ha decantat la balança per a Kansas City Chiefs que han derrotat els San Francisco 49ers amb un touchdown quan faltaven 3 segons perquè finalitzés la pròrroga (22-25) i així aconseguir el quart trofeu de l'NFL (1969, 2019, 2022 i 2023).

Super Bowl 2024: l'hegemonia de Patrick Mahomes

El somriure del quarterback de 28 anys i nascut a Tyler, Texas, denotava el sentiment d'eufòria, però també d'alleugeriment després d'una final apoteòsica que ha tingut dos rècords d'anotació en forma de field goals i un over time (OT) que només havia tingut lloc en una ocasió en la història de les 57 Super Bowls (l'edició LI, 34-28 amb victòria dels Patriots davant dels Falcons). Tom Brady, aleshores; Pat Mahomes, enguany. Dos monstres generacionals i que el segon aquesta nit ha donat un cop de puny sobre la taula per confirmar que ell és el rei i el successor de la pròxima dinastia al football.

Super Bowl 2024 LVIII / Foto: EFE
Super Bowl 2024 (LVIII) / Foto: EFE

Inici de tempteig: de menys a més

Els nervis eren notoris en ambdós equips i els primers minuts de la final van servir de tempteig per estudiar-se els atacs i les defenses. Els californians de la mà d'un encertat Brock Purdy avançaven iardes, però no aconseguien materialitzar-ho en el marcador. Per contra, els de Missouri es mostraven negats en atac amb una línia ofensiva inoperant en els primers minuts del matx. La possessió i el bon feeling era clarament per uns 49ers que feien l'efecte d'estar un esgraó per sobre que els aleshores defensors del Vince Lombardi. Amb tot, els primers 15 minuts deixaven un marcador de 0-0, fet que no ocorria des de la Super Bowl del 2019.

El RB Christian McCaffrey en una anotació / Foto: EFE

L'inici del segon quart començava amb possessió del conjunt de San Francisco, que ben aviat estrenava el marcador amb xut llunyà o un field gold (FG) de 55 iardes. Una distància de rècord, ja que mai s'havia anotat un FG des de tanta distància. Jake Moody, un rookie, obria un marcador que es resistia per moments. Els aficionats dels vigents campions que omplien les graderies de l'estadi de Las Vegas Raiders no donaven crèdit, en veure els seus homes disputar un dels pitjors partits ofensius dels últims anys. Després d'un fumble inversemblant per part dels californians i una possessió molt llarga per creuar tot el camp, el RB Christian McCaffrey aconseguia anotar un touchdown per marcar distància en l'electrònic (10-0, amb l'extrapoint de J. Moody, al minut 25).

Els homes d'Andy Reid, el head coach dels jugadors que vestien de vermell, no van tardar a reaccionar i a la següent jugada anotaven un FG per marxar al descans amb un 10-3. Resultat i sensacions per al bloc californià que dominava amb mà de ferro una Super Bowl que se'ls posava de cara. Una intercepció favorable per a ells semblava indicar que la tònica de la segona meitat continuaria sent la mateixa. Però només va ser un miratge.

Alta intensitat a la primera Super Bowl disputada a Las Vegas / Foto: EFE

Vendaval dels Chiefs i remuntada èpica

El descans va canviar la cara dels Chiefs i gràcies a les aparicions constants i accions positives de jugadors com Isiah Pacheco, Marquez Valdes-Scantling, Chris Jones o els dos franquícies com Travis Kelce i Pat Mahomes, van capgirar el marcador amb un altre FG de rècord, aquest de 57 iardes (segon cop que es batia el rècord històric en la final) i un touchdown de Marquez Valdes. 10-13 al final del tercer quart i els de San Francisco que es trobaven fora del partit absolutament.

En una final plena de tensió i errors freqüents per part dels dos conjunts, un touchdown de Jauan Jennings tornava a avançar els de Purdy a la final, que fallaven l'extrapoint (16-13). FG de Kansas City per empatar a 16, posterior anotació de 3 punts per als 49ers i, als últims segons, els vigents campions anotaven novament un FG que enviava el partit a la pròrroga (19-19). Un OT que només havia succeït en una edició de les 57 Super Bowls.

Super Bowl 2024 Super Bowl LVIII / Foto: EFE
Els Chiefs celebrant un touchdown / Foto: EFE

El temps extra, amb una possessió mínima per a cada equip, feia que els detalls fossin encara més importants i qualsevol error es pagaria molt car. Una quasi intercepció al cap de cinc segons de la pròrroga deixava clar que tots els jugadors, malgrat el cansament, anirien a totes. Un FG del rookie Moody posava per davant els San Francisco 49ers, 22-19, amb 7 minuts de joc per als de Missouri. L'atac, etern, va gastar tots i cadascun dels segons per anotar un touchdown històric per part de Mecole Hardman per donar la victòria als de Kansas City Chiefs per 22 a 25 i confirmar la nova dinastia del futbol americà: Patrick Mahomes i els seus Kansas City Chiefs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!