El Barça i l'Ajuntament de Barcelona s'han queixat que España Global, l'antiga Marca España que el govern espanyol està utilitzant per blanquejar l'Estat sota el pretext de potenciar la seva imatge arreu del món, els està utilitzant sense permís.

La plataforma inclou l'escut del Barça i les lletres de la fundació del club, i també el de l'Ajuntament de Barcelona, en la secció "Quiénes somos" del seu lloc web, un fet que, segons ha avançat La República Esportiva, ha causat estupor dins la cúpula directiva de l'entitat blaugrana.

En declaracions al mateix mitjà, Josep Vives, portaveu del club, ha assegurat que "no han autoritzat a Marca España a utilitzar el logo" i ha afegit que la fundació "no té per objecte aquests projectes".

La Fundació del Barça apareix juntament amb altres entitats com la Federació Espanyola de Bàsquet, el Reial Madrid.

Des de l'Ajuntament de Barcelona també es diu que no ha firmat cap conveni específic de col·laboració que permeti a España Global utilitzar el logo de la ciutat. No hi ha hagut cap col·laboració activa del consistori amb Marca Espanya, ha assegurat l'Ajuntament. 

ERC pregunta al Congrés

Davant d'aquest fet, Esquerra Republicana ha portat l'assumpte al Congrés de Diputats. El grup parlamentari es qüestiona com s'ha formalitzat la integració de la fundació a Espanya Global, sol·licita un document que acrediti l'acord existent entre l'entitat blaugrana i la plataforma i pregunta en què consisteix la teòrica col·laboració.

Què és España Global?

España Global es defineix com una plataforma que aglutina socis i col·laboradors, institucions, empreses, fundacions i persones físiques o jurídiques que recolzen la promoció i divulgació de la imatge d'Espanya. El cert, però, és que està presidida per Irene Lozano, exdiputada d'UPyD, que en la seva primera entrevista a la BBC va donar per fet que els presos polítics havien "comès delictes" abans de la sentencia del tribunal espanyol.