Jaume Giró ha recordat al Govern el model d'Israel contra la sequera, després del tímid compromís de l'executiu català amb els pagesos — arran de la manifestació davant la Generalitat per exigir més inversions. En un acte a Lleida aquest dimecres a la tarda amb el candidat de Junts a les eleccions municipals 2023, Toni Postius, l'exconseller ha assegurat que és l'hora d'invertir en desalinitzadores. I és que les dues desalinitzadores de Catalunya produeixen només 80 hectòmetres cúbics d'aigua dolça, mentre que a Israel aquesta xifra apuja fins als 900 hectòmetres cúbics. Si ha posat l'exemple israelià és perquè es tracta d'un país amb un clima similar al que tindrà Catalunya d'aquí a una dècada, per mor de la crisi climàtica.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Lleida: tota la llista
 

Més enllà de l'aigua, Giró ha urgit el Govern a "no perdre ni un minut més endarrerint projectes de generació eòlica o solar" perquè, sinó, "haurem de començar a importar energia de l'Aragó i França". "L'últim que volem és donar-li corda al senyor (Javier) Lambán", ha bromejat. L'impuls a aquests projectes d'energies renovables s'ha de fer "de manera equilibrada al conjunt del país" i "escoltant el territori", ha reblat l'exconseller.

Victòria Alsina vol pel·lícules sobre el Canal d'Urgell

Giró no ha sigut l'únic exconseller present a l'acte: Violant Cervera (número dos a Lleida) i Victòria Alsina també hi han participat. En la seva intervenció, Alsina ha parlat de la sequera i ha assegurat que, "si estiguéssim als Estats Units, hi hauria cinquanta pel·lícules sobre l'epopeia del Canal d'Urgell". Deixant enrere l'exageració, l'exconsellera ha celebrat que aquest dimecres el candidat de Junts a Barcelona, Xavier Trias, s'ha alineat amb els pagesos per la manca d'inversions i els ha fet costat en la manifestació. "Això no ho ha fet mai la senyora (Ada) Colau", ha retret. El secretari general del partit, Jordi Turull, s'hi ha sumat i ha expressat alegria pel fet que s'hagi hagut de celebrar a una altra banda per mor de la pluja. Així, ha aprofitat per carregar contra el Govern i el seu "anar fent" amb la sequera. "No pot ser que hagin tingut més previsió els pagesos que els responsables", ha criticat — per afegir que, "quan hi ha incompetència, s'acaba pagant". 

Ha sigut aquest dimecres quan la presència de pagesos a Barcelona en una manifestació que reclamava més inversions per part del Govern ha aconseguit arrencar un tímid compromís per part de l'executiu de Pere Aragonès — després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el mateix Aragonès i la consellera d'Agenda Rural, Teresa Jordà. Una de les principals demandes del sector és, des de fa temps, l'obtenció de més recursos i una concreció de les inversions per part del Govern. En aquesta ocasió, tampoc no s'ha concretat cap xifra en aquest sentit.