La presència de pagesos aquest dimecres a Barcelona en una manifestació que reclamava més inversions per part del Govern per atendre les conseqüències negatives de la sequera ha aconseguit arrencar un tímid compromís per part de l'executiu de Pere Aragonès. Representants dels pagesos s'han reunit al Palau de la Generalitat amb el mateix Aragonès i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà. Una de les principals demandes del sector és, des de fa temps, l'obtenció de més recursos i una concreció de les inversions per part del Govern. Aquest dimecres tampoc s'ha concretat cap xifra en aquest sentit.

De fet, la consellera ha comparegut davant dels mitjans i ha exposat que el compromís del Govern després de la reunió i les protestes és fer uns peritatges dels arbres fruiters davant la possibilitat que es perdi la collita "per saber i donar una certa tranquil·litat" als agricultors afectats pel tancament dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues. Aquest compromís és una extensió del que ja s'havia expressat fa dues setmanes en una altra reunió a Lleida. En aquella trobada els pagesos també reclamaven concreció sobre les inversions, però el Govern no ha posat una xifra sobre la taula. De moment, el Govern es compromet a fer seguiment i avaluació.

Aquestes declaracions, segons recull l'agència Europa Press, les ha fet Jordà a la sortida de la reunió mantinguda amb representants de la plataforma Manifest del Gran Urgell, plataforma que ha convocat la protesta que ha recorregut el centre de Barcelona aquest dimecres. Segons Jordà, el peritatge servirà per saber la quantitat de fruita que actualment podrien produir les finques afectades i ha assegurat que el peritatge és "clau" per poder donar una resposta futura al sector. En aquest sentit, la consellera ha demanat al ministeri espanyol d'agricultura i a la Unió Europea treballar de forma conjunta davant d'aquesta situació perquè, segons ella, "no hi ha territori sense agricultors".

Manifestació i trobades amb representants governamentals

La manifestació de pagesos ha arrencat a mig matí des de la plaça de Sant Jaume i ha aplegat unes 200 persones, segons els càlculs de la Guàrdia Urbana. Els manifestants han desfilat fins a la delegació del govern espanyol a Catalunya, on s'han reunit amb el nou delegat, Carlos Prieto, i han acabat davant de la seu de la Comissió Europea al voltant de les 14.50 hores. El portaveu de la plataforma Manifest del Gran Urgell, Jaume Perera, ha celebrat que les institucions escoltin i ha dit que confia que els ajudin, però ha recordat que les mesures han de ser urgents per tranquil·litzar el sector.

Perera ha demanat "treballar com a societat i país per buscar una solució conjunta" a la sequera a Catalunya, i ha dit que espera que la protesta serveixi per conscienciar la societat sobre la manca d'aigua. La plataforma que representa preveu pèrdues de fins a 1.300 milions d'euros al sector en el pitjor dels escenaris i ha advertit que moltes empreses "hauran de reduir en un 70-80% la seva plantilla" si la situació no millora. La plataforma ha demanat als representants de la Generalitat i del govern espanyol a participar en una reunió amb institucions europees que celebraran el 31 de maig.