De cara a les properes eleccions municipals 2023, fixades per al diumenge 28 de maig, els partits polítics ja comencen a definir els seus candidats als 947 municipis de Catalunya, per donar prou temps perquè els caps de llista es puguin donar a conèixer entre els seus potencials votants.

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques
 

🔴 Resultats Eleccions Lleida 2023, DIRECTE | Última hora del escrutinio del 28-M
 

En el cas de Lleida, el principal punt d’interès se centra en si ERC retindrà l’alcaldia, la paeria en el llenguatge polític lleidatà, o si el PSC, que va quedar segona força amb menys d’un centenar de vots de diferència tindrà capacitat per recuperar-la després d’haver governat ininterrompudament des del 1991. En aquest context posem cara als candidats a les eleccions municipals 2023 a Lleida que ja estan definits.

A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats a l'alcaldia de Lleida i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar la Paeria de Lleida.

Miquel Pueyo, l’aposta segura d’ERC

L’actual paer en cap, Miquel Pueyo, serà el candidat a la reelecció per ERC a les eleccions municipals del 2023 amb el repte d’engrandir la diferència que el va separar del PSC a les eleccions del 2019, que va ser de 81 vots, un 0,14 per cent de marge, suficient per posar fi a dècades d’hegemonia socialista. Al llarg del mandat ha tingut el suport de Junts per Catalunya, que ha format part del govern municipal tot i que no sempre ha pogut aprovar els pressupostos, com li va passar el 2021, quan l’oposició en ple els els va tombar -just després de la sortida dels comuns del govern municipal-, per bé que es van aprovar igualment perquè no van trobar un candidat alternatiu.

EuropaPress 3770534 alcalde lleida miquel pueyo
Miquel Pueyo, candidat a la reelecció per ERC a la Paeria de Lleida / Foto: Europa Press

Fèlix Larrosa, l’alcalde socialista que vol tornar

El PSC també té definit el seu cap de llista, Fèlix Larrosa, el mateix que va ser paer en cap entre agost de 2018 i juny de 2019 després de substituir l’anterior alcalde, Àngel Ros, nomenat ambaixador espanyol a Andorra quan encara quedava un any de mandat. Larrosa va superar al maig un procés de primàries on va ser l’únic candidat i ara té un repte ben clar, superar ERC i recuperar el govern de la Paeria. Vistos els resultats del 2019, la participació pot arribar a ser un factor clau per dirimir la particular guerra de PSC i ERC a Lleida.

EuropaPress 4546967 imagen archivo felix larrosa
Fèlix Larrosa, exalcalde de Lleida, serà el cap de llista del PSC / Foto: Europa Press

Junts confia en Toni Postius

L’actual primer tinent d’alcaldia i candidat de Junts per Catalunya el 2019, Toni Postius, repetirà com a candidat d’aquesta formació després de superar un procés de primàries que va tenir lloc el passat mes de juny on es va imposar a l’altra candidata, la diputada Cristina Casol, per 77 a 43 vots amb una participació de gairebé el 90% dels afiliats. Junts va aconseguir 6 regidors el 2019, però durant el mandat n’ha perdut un, Sergio González Arroyo, que va ser apartat del govern per irregularitats i ha acabat com a regidor no adscrit i a l‘òrbita del Partit Popular.

EuropaPress 1559388 postius pdecat plantea puigdemont crear lleida lista transversal
Toni Postius serà el cap de llista de Junts per Catalunya / Foto: Europa Press

María Burrel, la supervivent de Ciutadans

La situació de Ciutadans a la Paeria no és gaire diferent de la de la resta de Catalunya. Amb el partit gairebé en liquidació, dels tres regidors aconseguits el 2019 només en queda un després d’expulsar els altres dos. L’única supervivent, María Burrel, serà l’alcaldable per aquest partit a les eleccions municipals 2023 després que a principis de juny el Comitè Autonòmic la va designar com a alcaldable en la confiança que “Ciutadans té un projecte de ciutat per Lleida i treballarà perquè el teixit econòmic, empresarial i industrial creixi, hi hagi més seguretat als barris i es millori la neteja a la ciutat”. La incògnita és si seran capaços de treure el mínim del 5% de vots necessaris per entrar a l’Ajuntament.

EuropaPress 3937742 concejal ayuntamiento lleida maria burrel
La candidata de Ciutadans serà la regidora Maria Burrel / Foto: Europa Press

Laura Bergés liderarà El Comú de Lleida 

Pel que fa a Comú de Lleida, la marca local dels comuns lleidatans, la candidatura estarà liderada per Laura Bergés (52 anys), periodista de formació i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Lleida. Sergi Talamonte, cap de llista en les dues últimes eleccions, serà el número 2 en aquesta ocasió. El Comú de Lleida ha viscut un mandat marcat per la seva sortida del govern municipal el juliol del 2021 després de la destitució de Talamonte com a regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, per divergències polítiques respecte al projecte comercial de Torre Salses i que va comportar que els comuns votessin en contra dels pressupostos municipals.

Laura Bergés
Laura Bergés, candidata del Comú de Lleida 

Xavi Palau, candidat del PP

Pel que fa al Partit Popular, que en aquestes eleccions aspira a pescar en les aigües turbulentes de l’electorat de Ciutadans i esgarrapar fins i tot algun vot de Junts per Catalunya, el candidat serà Xavi Palau, actual portaveu del PP a la Paeria, cap de llista el 2019 i que aquest mateix mes d’octubre ha estat ratificat com a líder dels populars lleidatans amb el vistiplau del líder dels populars catalans, Alejandro Fernández i del president del partit, Alberto Núñez Feijóo. De sortida, Palau sembla tenir bones perspectives per millorar resultats respecte al 2019 i aconseguir més dels dos regidors actuals.

xavi palau alberto muñez feijoo efe
Xavi Palau, candidat del PP a la Paeria, en companyia d'Alberto Núñez Feijóo / Foto: Efe

El consistori sorgit el 2019

A les eleccions municipals del 2019, la primera força va ser ERC, que va aconseguir un 23,77% dels vots i 7 regidors, però només 81 vots per sobre de la segona força, el PSC, que va aconseguir un 23,63% dels vots i també 7 regidors. En tercera posició va quedar Junts per Catalunya, amb un 19,09% dels vots i 6 regidors. A la banda baixa dels resultats electorals van quedar Ciutadans, amb un 9,79% dels vots i 3 regidors, Comú de Lleida, amb un 8,68% i 2 regidors, i finalment el PP, amb un 6,06% i també 2 regidors. La CUP va quedar fora del plenari amb un 4,32% dels vots. El ple municipal està format per 27 regidors i durant tot el mandat ha estat alcalde Miquel Pueyo (ERC), que va començar amb un govern tripartit amb Junts per Catalunya i els comuns fins que aquests van sortir del govern municipal.

Les eleccions del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes

En les eleccions municipals 2023 del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits a nivell estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.