La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha instat els ciutadans a combatre el "desànim i la desafecció" utilitzant el seu dret a vot; un dret, ha afegit, que ha costat "tant d'aconseguir". "Encoratjo tothom que estigui enfadat i que estigui desanimat, que justament tingui memòria i vagi a les urnes", ha afegit la presidenta de Junts després d'acudir al seu col·legi electoral per votar aquest 28-M. Segons Borràs, "és evident que el que ha passat en els darrers temps ha pogut generar desànim, fatiga i molta indignació, però cal combatre el desànim i la desafecció i utilitzar els drets", ha insistit en declaracions als mitjans després de dipositar la seva papereta.

🔴 Eleccions Municipals 2023 i Autonòmiques, DIRECTE | ÚLTIMA HORA

🕜 Horari de les votacions aquest 28 de maig: Quan votar a les eleccions municipals 2023

Borràs, que ha votat aquest diumenge al migdia al Col·legi Salesià del barri de Sarrià de Barcelona, ha instat els electors que "facin memòria i vagin a les urnes" perquè "ningú pugui dir que s'ha perdut la il·lusió pel procés". Sobre aquest "desànim" i la baixa participació que està havent-hi en aquests comicis, pel que fa a les dades de les municipals de 2019, la presidenta de Junts ha apuntat que "hi ha gent que es dedica a intentar desanimar per després dir que els resultats electorals confirmen que la gent ja no està pel que està", i ha assegurat que espera que finalment hi hagi "una alta participació". "Estem vivint una retallada de drets fonamentals", ha afegit Borràs, que no ha volgut fer pronòstics i ha restat importància a les enquestes. També ha assenyalat que ha votat perquè "hi hagi un canvi a la ciutat de Barcelona". 

Jordi Turull també esperona la participació 

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha posat l'accent en la "importància" d'acudir a les urnes. Turull, que ha votat al voltant de les 10.30 h del matí a Parets del Vallès, el municipi on resideix, ha advertit que "un vot pot decantar moltes coses per als quatre anys vinents a cada un dels pobles". L'exconseller de l'executiu de Puigdemont ha assenyalat que "tots els pobles, de manera conjunta, poden decidir moltes coses per a Catalunya" i que "per això, és tan important anar a votar, dir-hi la teva, qualsevol vot és respectable, però pensant això: en el teu municipi i en Catalunya", ha conclòs. 

Una participació baixa

La crida a les urnes dels dirigents de Junts no és innòcua: segons dades oferides pel Ministeri de l'Interior, de moment, la participació a Catalunya en els comicis municipals fins a les 14.00 h de la tarda ha estat del 32,3% dels electors, una xifra 3,4 punts inferior a la de les últimes eleccions locals, les de 2019, a la mateixa hora. A la ciutat de Barcelona, la participació al voltant de les 14.00 h ha estat del 31,94%, 3,17 punts menys que el 2019; a Lleida, el 34,53%, una baixada de 3,14 punts; a Tarragona, el 34,2%, uns 3,41 punts menys, i a Girona és on s'ha vist el descens més gran de la participació: d'un 31,66%, 5,22 punts menys que el 2019. Si es comparen amb les dades globals de l'Estat, altrament a les de Catalunya, al conjunt d'Espanya la participació fins a les 14.00 h ha estat del 36,6%, 1,5 punts més que el 2019. Només Catalunya, el País Basc i la ciutat autònoma de Melilla han experimentat caigudes en la participació, però és especialment accentuat a Catalunya.