Poques hores després de la frenètica nit electoral i amb l’horitzó d’unes eleccions legislatives el 23 de juliol, Barcelona en Comú manté la seva aposta per la constitució d’un govern progressista a la capital catalana per mitjà d’un acord entre els comuns, el PSC i ERC, però ara amb l’afegit d’una lectura en clau política espanyola.  “Som l’única gran ciutat espanyola que pot mantenir un govern d’esquerra”, ha apuntat aquest matí el número dos de la candidatura d’Ada Colau, Jordi Martí Grau, que ha insistit que després de les eleccions municipals, Barcelona no ha de perdre l’oportunitat de reeditar un govern d’esquerres, això sí, sense especificar lideratges.

🔴 Eleccions Barcelona, 2023, DIRECTE | Resultats i reaccions al triomf de Xavier Trias

“El resultat no és l’esperat”, ha admès Martí Grau, ja que la intenció de BComú era “revalidar l’alcaldia”, però ha insistit que “hi ha espai i possibilitats per continuar tenint un govern d’esquerres i progressista a Barcelona”, insistint que “hi ha una majoria de vint-i-quatre regidors de forces progressistes”. Ara bé, el número dos de Colau i tinent d’alcaldia en funcions no ha volgut aprofundir en cap detall, començant pel futur d’Ada Colau, dins o fora de l’Ajuntament, insistint en que primer de tot “cal digerir els resultats”, això sí, apuntant que ERC, que aquest mateix matí ha semblat obrir la porta a fer alcalde Xavier Trias, “encara no ha agafat la posició definitiva, ja que ha tingut uns resultats que no han sigut bons”.

Per això mateix ha insistit que en aquests moments cal llegir els resultats “en clau barcelonina, catalana i espanyola”. “Hi ha un gir a la dreta espectacular a Espanya i hem de ser prudents i pensar com pot ser útil Barcelona davant el panorama polític que s’està donant a tot Espanya”, ha insistit, per apuntar que “Barcelona és l’única de les grans ciutats espanyoles amb possibilitats d’un govern d’esquerres” i assenyalar que constituir un govern progressista és “un imperatiu davant l’avenç de la dreta i l’extrema dreta a Espanya”, per això ha assegurat que BComú negociarà “amb la màxima generositat” un pacte a tres bandes.

Pendents del recompte

Així mateix, Martí Grau ha anunciat que estaran pendents del recompte definitiu dels vots, que tindrà lloc a finals de setmana, però assenyalant que es tracta d’una prevenció habitual en casos de resultats tan ajustats com els 141 vots de diferència entre PSC i BComú. Això sí, ha dit que cal “repassar els resultats per si pot haver-hi errors perquè és lògic amb un marge tan estret, però parlem només d’errors”, ja que, de moment, no hi ha cap indici que els porti a presentar un recurs contenciós-administratiu que podria arribar fins i tot a ajornar la constitució del ple municipal, previst per al 17 de juny.

Els comuns, a disposició de Sumar

Per la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, ha assenyalat que els resultats a tot Catalunya “no han estat els que esperàvem”, però ha reivindicat els comuns “com la quarta força de Catalunya”. Amb l’horitzó de les eleccions legislatives, Cid ha assenyalat que els comuns es posen “a disposició de Yolanda Díaz”, i ha afegit que per aturar l’ascens de la dreta “calen projectes nous com el que encapçala Yolanda Díaz”. Això sí, Cid ha secundat l’hermetisme de Martí Grau i tampoc ha volgut revelar si el futur d’Ada Colau dependria de participar en la candidatura de Sumar a Catalunya.