Els estatuts de Catalunya en Comú (i els de Barcelona en Comú), aprovat el 2021, són molt clars pel que fa a les limitacions dels mandats: "Com a mesura per evitar la creació de carreres polítiques (...), els càrrecs públics i càrrecs electes no podran superar el límit de dos mandats en un mateix o en diferent càrrec". Qui vulgui aspirar a un tercer mandat, s'haurà de sotmetre a "processos interns d'eleccions primàries, d'acord a allò que estableixen els reglaments de processos electorals interns". Heus aquí 7 candidats dels comuns que incompleixen els seus estatuts a les eleccions municipals 2023.

📊 Enquestes per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: qui guanyarà?
 

📝 Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?
 

1. Janet Sanz

El primer dels casos és el de la mà dreta d'Ada Colau, Janet Sanz — que l'any 2011 es va presentar als comicis sota les sigles d'ICV i el lideratge de Ricard Gomà, mentre que els anys 2015, 2019 i 2023 ho ha fet sota les sigles de Barcelona en Comú. És a dir, que ara s'hi presenta per quarta vegada. Es va dir que se sotmetria a una consulta interna per poder incomplir els estatuts, però mai no s'han comunicat els resultats d'aquest procés intern... si és que s'ha arribat a fer.

2. Candela López

També destaca el cas de la coordinadora nacional (juntament amb Colau), Candela López, que es presenta als comicis de Castelldefels (Baix Llobregat) per cinquè cop consecutiu. S'hi va presentar per primer cop l'any 2007, en la candidatura d'ICV-EUiA, i va entrar al govern municipal com a regidora de joventut. El 2011 va anar de número dos a la llista encapçalada per Juan Lluís Amigó, qui va renunciar després dels mals resultats a les eleccions. López va quedar com a portaveu del grup municipal fent oposició a l'alcalde del PP, Manu Reyes. L'any 2015 va quedar-se a només 59 vots del PSC, amb qui va tancar un pacte d'alcaldia compartida. Va ser el 2019 quan ja es va presentar sota la marca dels comuns, tot empitjorant els resultats — però signant un acord de coalició amb el PSC, que es va trencar a mig mandat. Així, enguany s'hi presenta per cinquena vegada consecutiva i opta per tercera vegada a l'alcaldia.

3. Lidia Muñoz

A Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Lidia Muñoz es presenta per quart cop a les eleccions i per segona vegada com a cap de llista. Tant en els comicis del 2011 com 2015 es va presentar de número dos a la candidatura de Jordi San José, mentre que l'any 2019 va encapçalar la llista i va tancar un pacte amb ERC — de tres anys d'alcaldia pels uns i d'un pels altres. Es tracta d'un municipi clau pels comuns, ja que és un ajuntament històricament d'ICV. Ara, les enquestes pronostiquen que poden perdre l'alcaldia: és per això que enguany es tornarà a presentar Muñoz, per tal de no arriscar amb un nou candidat.

4. Jordi Gil

A Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), Jordi Gil també es presenta per quarta vegada a les eleccions municipals (i també per segon cop com a cap de llista). El seu cas és destacat perquè ha sigut coordinador comarcal dels comuns al Baix Llobregat (junt amb l'esmentada Candela López), o en altres paraules: el dirigent comarcal a la zona.

5. Margarida Gual

A Sant Joan Despí (Baix Llobregat), Margarida Gual es presenta per quart cop a les eleccions: dos sota la marca d'ICV i dos sota la marca dels comuns. Tot i tenir la majoria absoluta, el PSC ha inclòs els comuns en el govern municipal.

6. Sara Vilà

És curiós el cas de Sara Vilà, que va ser candidata al Parlament per la demarcació de Lleida en dues ocasions per ICV: els anys 2010 i 2012. El 2011 va ser candidata en el Rosselló (Segrià) als comicis locals, mentre que l'any 2017 va ser nomenada senadora per Catalunya Sí que es Pot — i després ho va tornar a ser sota el paraigua dels comuns. Ara, retirada de la política nacional, torna a presentar-se a les eleccions municipals com a cap de llista en el Rosselló.

7. Isabel Garcia

Finalment, Isabel Garcia és l'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) des de l'any 2011. És a dir, que aquest 2023 serà el quart cop consecutiu com a mínim que es presenta com a alcaldable. A més, és regidora a l'ajuntament des del 1995. Santa Perpètua és una alcaldia històrica d'ICV, que va passar a mans dels comuns en la transformació del partit.