Aquest 29 de maig de 2023, un dia després de les eleccions municipals i eleccions autonòmiques per a la majoria de comunitats del país, Pedro Sánchez ha anunciat que anticiparà les eleccions generals previstes pel desembre al 23 de juliol. Aquest avançament de la data ha sigut completament inesperat i no és d'estranyar que la majoria ja tinguem algun viatge programat per a l'estiu. Així doncs, que passa si estic de vacances per les eleccions generals 2023?
 

🗳️ Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? Terminis i documentació
 

⚠️ Quina és la multa per no presentar-se a la mesa electoral?
 

Doncs bé, el primer problema que et trobaràs tant sí com no, però que té fàcil solució, és que no podràs exercir el teu dret a vot presencialment. El segon problema, que no és tan senzill de solucionar, és que hi ha la possibilitat que siguis elegit aleatòriament com a membre d'una mesa electoral. A continuació, t'expliquem les diferents opcions que tens.

Estic de vacances per les eleccions generals: com voto?

Com hem dit, el primer problema que et trobaràs si estàs en un viatge és que no podràs votar presencialment en els col·legis electorals. Això té fàcil solució, ja que pots sol·licitar el vot per correu. El període per sol·licitar-lo començarà més endavant, així que hauràs d'estar pendent. Hauràs d'agafar un imprès de sol·licitud a Correos o demanar-ho per internet a través de la pàgina web oficial. Allà hauràs de posar la direcció on voldràs rebre la documentació electoral, i un cop ho tinguis hauràs de triar una papereta i tornar a enviar el sobre amb el teu vot.

Eleccions generals 2023: què passa si em convoquen a mesa electoral i estic de vacances?

Si et convoquen a una mesa electoral, però tens un viatge programat pot ser que tinguis un problema. Acudir a la mesa electoral és obligatori per llei, i si no hi vas, pots ser castigat amb una pena de presó de 3 mesos a 1 any o a una multa de 24 mesos. Com aquestes eleccions són excepcionals, un viatge contractat abans de la convocatòria de les eleccions generals serà excusa per no formar part d'una mesa electoral.

"Si la jornada electoral coincideix amb un desplaçament o estança de caràcter vacacional, que hagi sigut contractat abans de la data de convocatòria de les eleccions, la cancel·lació del qual ocasioni un perjudici econòmic o un trastorn greu al sol·licitant, pot ser considerat com a excusa per les Juntes Electorals de Zona (JEZ), sempre que s'asseguri la integració plena de les meses i que s'acrediti documentalment la deguda antelació del contracte, així com el perjudici econòmic o trastorn greu al·legat", recull la resolució de la Junta Electoral.