L’agenda frenètica de Pedro Sánchez com a president de torn de la Unió Europea i el calendari infernal com a candidat del PSOE a la reelecció està provocant situacions peculiars. Una mostra l’hem viscuda aquest dimarts a la tarda perquè el president espanyol ha renunciat a comparèixer, des de Brussel·les, a la roda de premsa final de la cimera entre els Vint-i-set i la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC) per arribar a cuita-corrents al míting del PSOE que s'ha fet a última hora de la tarda a Donòstia. El PP creu que Sánchez està cometent una “irresponsabilitat” i La Moncloa defensa que el president ha participat “fins al final” de la trobada.

❗ Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023? 

📬 Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? Terminis i documentació

🗳️ Com em puc excusar d'una mesa electoral a les eleccions generals si tinc un viatge?

 

La cita, una de les fites importants de la presidència espanyola, s’ha allargat més del previst per les diferències entre els dos blocs a banda i banda de l’Atlàntic sobre la manera en què s’havia d’incloure la guerra a Ucraïna en la declaració final. Després, estava previst que Sánchez comparegués al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, el president del Consell Europeu, Charles Michel, el president interí de la CELAC, Ralph Gonsalves, i el president d’Argentina, Alberto Fernández, que ha disculpat el seu homòleg espanyol: “Ara està en campanya, per això no ens està acompanyant, però ha sigut tan important a l’hora de convocar-nos”.

Tot i que l’amfitrió de la cimera era Michel, l’organització havia reservat un paper especial per a Sánchez atès que Espanya ha posat la relació entre la UE, l’Amèrica Llatina i el Carib com una de les prioritats essencials de la seva presidència. El cap de l'executiu ha sortit disparat de Brussel·les i s’ha plantat al País Basc. En la mateixa línia, el president socialista també es va absentar aquest dilluns del sopar de gala d’aquesta cimera que es va celebrar a Brussel·les per assistir a un míting que es va fer a Osca. Sánchez va arribar pels pèls i, de seguida, ha tornat a la capital belga per atendre les seves obligacions comunitàries.

En aquest sentit, fonts de La Moncloa han defensat que el president “ha participat fins al final” de la cimera, que ha acabat amb un acord, i han subratllat que la roda de premsa “s’ha retardat més de tres hores”, respecte l’horari previst, que eren les 3 de la tarda. “El president torna a Espanya per reprendre la seva activitat de campanya, a tres dies que acabi”, han afegit les fonts a Europa Press.

El PP hi suca pa: “Una irresponsabilitat”

En plena pugna electoral, el PP no ha deixat escapar l’oportunitat per desgastar el seu màxim contrincant a les urnes. Fonts del PP recorden que el paper de president de torn de la UE és “de suma importància” i “molt rellevant en termes diplomàtics i d’imatge”. “Les absències de Pedro Sánchez representen una irresponsabilitat que compromet el paper i la imatge espanyola a la UE i al món”, expliquen des de la formació conservadora, que destaquen que “els interessos d’Espanya no poden estar en mans d’un president que anteposa les seves urgències electorals a les seves obligacions”.