Esquerra Republicana ha celebrat aquest dilluns el seu acte central de campanya a la plaça del Comerç al barri del Born de Barcelona amb un convidat d'excepció, el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi. Si la passada setmana els republicans van ser a Durango, ciutat basca on va guanyar l'esquerra abertzale però on ha acabat manant el PNB amb els vots de PSOE i PP, ara EH Bildu ha volgut mostrar el seu suport a ERC, amb qui han format aliances durant la darrera legislatura i que ara s'ha acabat traduint amb una candidatura conjunta al Senat. I el líder dels abertzales ha assegurat que seran les esquerres independentistes basques i catalanes qui tenyiran d'un color diferent el mapa electoral de l'Estat després del 23 de juliol, tot enviant així un missatge a la comunitat internacional: "Nosaltres no compartim la deriva autoritària de l'Estat i diem alt i clar que aquells que pretenen aplicar polítiques reaccionàries són una minoria a les nostres nacions".

En la mateixa línia, ha assegurat que gràcies a aquests dos partits, que ha definit com a esquerra "quilòmetre zero"  seran els que faran inclinar la balança " a favor del progrés i de la llibertat nacional" i ho faran sense complexos on tinguin àmbit d'influència. En aquest acte en el que Oriol Junqueras ha tornat a insistir en la idea d'un referèndum d'autodeterminació simultani al País Basc i Catalunya, Arnaldo Otegi s'ha mostrat confiat que, si bé l'independentisme no tindrà gaires oportunitats, aquestes arribaran i "caldrà saber aprofitar-les". Davant d'aquestes eleccions en la que les enquestes preveuen una victòria de la dreta fregant la majoria absoluta, Otegi ha assegurat que l'esquerra independentista ha de emprar les urnes per "defensar els nostres pobles i frenar el bloc reaccionari amb polítiques públiques d'esquerres". 

Rovira apuja el to contra Yolanda Díaz 

En aquest acte on l'estrella convidada era Otegi no hi han faltat parlaments dels polítics d'ERC, amb el paper destacat del president de la Generalitat, Pere Aragonès que ha clamat contra la decisió del govern espanyol sobre la llei de sequera, Oriol Junqueras o la secretària general del partit a l'exili, Marta Rovira, que ha apujat el to atacant molt durament a Yolanda Díaz pel seus comentaris sobre el feminisme i la seva reforma laboral. En aquest sentit, ha arribat a assegurar que Sumar s'ha plegat davant la dreta i s'ha qüestionat on ha quedat Unidas Podemos, que el 2019 portava el referèndum al seu programa electoral. 

Gabriel Rufián  / Foto: Mireia Vall
Gabriel Rufián / Foto: Mireia Vall

Rufián reivindica ERC davant les frivolitats i els eslògans buits 

 Amb tot, l'encarregat de tancar l'acte ha estat Gabriel Rufián. I en aquesta ocasió, el cap de llista del partit a les eleccions generals ha volgut advertir de la possibilitat que el PSOE menteixi en campanya assegurant que no s'abstindrà per investir, en cas que sigui necessari, a Alberto Núñez Feijóo, com ja fa fer el 2016 amb Rajoy.  Anant més enllà, i parafrasejant al president Lluís Companys, Rufián ha assegurat que "Catalunya només ens té a nosaltres", davant uns partits que decideixen el seu vot a Madrid i també davant els eslògans buits, en el que s'entenen com un retret als seus rivals electorals, des del PSC i els comuns fins a Junts, que durant les darreres jornades de campanya també ha apujat el to a l'hora d'atacar a Esquerra.