Alberto Núñez Feijóo fa equilibris perquè la seva parròquia no acabi ofegada en un mar d’eufòria. El cara a cara amb Pedro Sánchez ha estat un impuls innegable que ja recullen les enquestes, però a la vegada es pot convertir en una trampa per a l’autocomplaença: vendre la pell de l’os abans de caçar-lo. Per això, després de celebrar la victòria al ring d’Atresmedia, s’ha dedicat a mantenir la tensió electoral a còpia de llançar dubtes sobre una possible tupinada al servei de Correus en el repartiment del vot a distància alimentant la teoria del frau, a la vegada que ha persistit en la denúncia dels pactes del PSOE amb Bildu, “el braç polític d’ETA”, visitant Ermua en el vint-i-sisè aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco. 

❗ Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023?

📬 Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? Terminis i documentació

🗳️ Com em puc excusar d'una mesa electoral a les eleccions generals si tinc un viatge?

 

El PP gestiona des del 28 de maig l’alegria del triomf a les eleccions autonòmiques i municipals, a través de les quals ha pogut capgirar el mapa del poder territorial. Ara bé, per estendre el que els conservadors anomenen “tsunami blau” s’han hagut d’abraçar a Vox, amb qui han conformat governs en ajuntaments i comunitats autònomes. I una de les prioritats de Feijóo ha estat deslligar i marcar distància tant com ha pogut amb aquests pactes, que l’han perjudicat durant el primer tram de campanya. Amb tot, la satisfacció de les urnes ha anat acompanyada d’un avantatge demoscòpic respecte al seu contrincant socialista. La "derogació del sanchisme" s’ha convertit en la gran bandera del Partit Popular, una eina de desgast terriblement efectiva que va esprémer a la perfecció durant el cara a cara.

L’empenta del cara a cara

Malgrat les acusacions del PSOE per llançar “una cascada de mentides”, Feijóo va sortir del plató d’Atresmedia amb el cap ben alt, sabedor que havia aconseguit sorprendre el seu contrincant sortint a mossegar des del primer minut de duel. L’entorn de Feijóo s’esforça per rebaixar al màxim l’eufòria viscuda aquest dilluns a la nit. “S’ha guanyat el debat, però no les eleccions, que és l’important i definitiu”, afirmen des del búnquer del PP, convençuts que la partida no està guanyada.

L’objectiu és no caure en l’autocomplaença, veure-ho fet. L'endemà del xoc mediàtic, des de Ciudad Real, el presidenciable del PP caminava pletòric i reconeixia en una conversa informal amb els periodistes que no s’havia de caure en “l’eufòria irresponsable”. El seu equip defensa que el debat va servir per “posar les piles” i “endollar” la parròquia abans de la cita a les urnes. “No li ha sortit bé, a Sánchez”, va assegurar Feijóo, que va destacar que el president espanyol no va ser capaç de contrarestar cap dada.

La crida al vot útil

Després del cara a cara, Feijóo ha invertit molta energia a llançar missatges per concentrar el vot útil cap al PP, “l’única papereta que serveix per fer fora Pedro Sánchez”. És una apel·lació directa al votant de Vox, traslladant-li la por de quedar-se a les portes d’expulsar el “sanchisme” de La Moncloa. Per això, la crida és a formar un “govern solitari i sòlid”, com a fórmula per derrotar el PSOE a les urnes. D’aquí que Feijóo hagi ofert, sense èxit, que Pedro Sánchez s’abstingui si el socialista no és la primera força el 23 de juliol, tal com li va plantejar durant el cara a cara. El candidat a la reelecció no hi ha accedit, recordant que el PP tampoc ha deixat governar Guillermo Fernández Vara a Extremadura.

ETA sempre hi és, ara ‘que te vote Txapote’

Sigui 28-M o 23-J, ETA sempre té la seva quota de protagonisme electoral. Si bé fa uns mesos la presència d’exmembres de la banda terrorista a les llistes de Bildu va escandalitzar i mobilitzar l’electorat de dreta i extrema dreta, aquesta vegada Feijóo ha mantingut l’estratègia de furgar en els pactes del PSOE amb els abertzales al llarg de la legislatura, reblant el clau en coincidir la ruta electoral amb l’homenatge a Miguel Ángel Blanco a Ermua. “Ni el present ni el futur d’Espanya els poden imposar els que van planificar, executar o aplaudir crims com el de Miguel Ángel Blanco. Tampoc els que mai se n’han penedit, els que es neguen a col·laborar en la resolució de tants assassinats o els que aixopluguen els assassins”, va afirmar des d’Euskadi.

Amb tot, hi ha hagut una expressió que ha fet fortuna per desgastar Pedro Sánchez. Encunyada en entorns de l’extrema dreta des de fa mesos, "que te vote Txapote" es fa servir per demonitzar qualsevol relació amb l’esquerra abertzale. Això ha obert el debat sobre la idoneïtat de fer servir el lema, que fa referència al nom de l’etarra que va executar el regidor del PP Miguel Ángel Blanco. Tot i que el PP se n’ha desdit, el seu entorn social, igual que Vox, el fa servir a les xarxes socials. De fet, l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), afí als postulats del PP, n’ha defensat l’ús com a mostra de “llibertat d’expressió del poble”, mentre que altres entitats, com el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme, consideren que, d’aquesta manera, “es banalitza el terrorisme” a la vegada que revictimitza els que van patir el dolor d’ETA.

Insinuacions de frau a Correus

Al més pur estil Trump, les insinuacions de tupinada per part del PP no són territori exclusiu del 23-J. Si bé la campanya del 28 de maig va acabar amb la presidenta Isabel Díaz Ayuso deixant anar insinuacions de frau electoral, ara Alberto Núñez Feijóo s’ha encarregat de sembrar el dubte sobre el repartiment del vot per part dels treballadors de Correus. El PP ha estès una sospita, sense proves, instigada per Feijóo i rematada per la secretària general, Cuca Gamarra. “No hem d’oblidar la relació directa que hi ha entre el director de Correus i Pedro Sánchez”, ha dit Gamarra aquest dijous als micròfons de la Cope. El que fa el PP és utilitzar les queixes dels sindicats de l’ampliació “insuficient” dels treballadors per atendre l’alta demanda del vot per correu. A més, recorda que el director de Correus l’ha escollit el govern, tal com han fet tots els executius —també els del PP, que van elegir Feijóo a principis de segle—. Sense proves, els populars deixen entendre que la direcció de l’empresa pública de correu postal no està fent prou per respondre als centenars de milers de peticions, al marge dels problemes puntuals que està havent-hi en el repartiment.