La casualitat de la convocatòria per les eleccions estatals ha volgut que el vint-i-sisè aniversari de l’assassinat del Miguel Ángel Blanco hagi caigut al bell mig de la campanya electoral. L’homenatge al regidor mort per ETA venia precedit per la polèmica generada per l’ús descarat del ‘que te vote Txapote’ per atacar Pedro Sánchez i les seves aliances parlamentàries amb EH Bildu. Amb aquest caldo de cultiu, Alberto Núñez Feijóo ha trepitjat Ermua (Euskadi), on ha defensat que “la democràcia espanyola ha superat cops d’estat, sedicions i un terrorisme infame”. A més, ha aprofitat per demonitzar un altre cop els pactes del PSOE amb Bildu: “El futur d’Espanya no el poden imposar els que van planificar, executar i aplaudir crims”.

🗳️ Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats 

📬 Vot per correu a les eleccions generals 2023: calendari, dates i com sol·licitar-lo 

❗ Com votar a les eleccions generals 2023 des de l'estranger

 

Feijóo va tirar d’ETA en la campanya electoral per a les eleccions del 28 de maig. Llavors va amortitzar la presència d’ex membres d’ETA que formaven part de les llistes de l’esquerra abertzale. Per això, des d’Ermua, el líder del PP s’ha compromès a impulsar un projecte de llei per evitar que persones condemnades per “delictes de terrorisme” puguin format part de llistes electorals. Però el gran argument d’aquesta campanya han estat els acords parlamentaris entre el PSOE i Bildu, que també van protagonitzar el cara a cara d’aquest dilluns. Per això, ha renegat que l’esquerra abetzale pugui condicionar “el futur d’Espanya”. “Ni el president ni el futur d’Espanya el pot imposar els que van planificar, executar o aplaudir crims com el de Miguel Ángel Blanco”, ha assegurat Feijóo, que ha afegit: “Tampoc els que mai se n’han penedit, els que es neguen sense col·laborar a la resolució de tants assassinats o els que aixopluguen els assassins”.

Després que José Luis Rodríguez Zapatero agités la campanya recordant que un govern del PSOE va acabar amb ETA, Feijóo ha replicat l’argumentari del PP en el qual s’afirma que la banda terrorista va ser derrotada “gràcies a la fortalesa de la nació, les forces i cossos de seguretat de l’Estat, els ciutadans demòcrates i les víctimes”.

Les víctimes d’ETA properes al PP defensen el ‘que te vote Txapote’

Les víctimes d’ETA amb proximitat ideològica al PP, com Marimar Blanco (Associació de Víctimes del Terrorisme), han defensat que s’utilitzi el lema ‘que te vote Txapote’ per denunciar la relació parlamentària entre el PSOE i Bildu, tal com van assegurar aquest dimecres en un comunicat. “No m’agrada dir-lo, però el respecto perquè és una manera de demostrar que els espanyols estem farts que se cedeixi davant Bildu i que s’humulïi i s’abandoni les víctimes del terrorisme”, ha afirmat la germana del regidor assassinat a Ermua. En l’homenatge, Blanco ha lamentat que Bildu sigui “decisiva” per a la governabilitat de l’Estat: “És injustificable que el govern d’Espanya pugui considerar-los socis preferents sense exigir-los la més mínima autocrítica, oblidant el que ha significat Bildu i ETA durant 50 anys. Això és banalitzar el terror”.