La dreta i l'extrema dreta han fet del lema que te vote Txapote un lema recurrent des de les eleccions municipals fins a l'actual campanya electoral. Així fan referència a l'exmembre d'ETA implicat en els assassinats de polítics com Miguel Ángel Blanco, i amb la suposada complicitat de Pedro Sánchez. Tanmateix, el que per als polítics i ciutadans afins al Partit Popular i Vox és un recurs electoral, per a les víctimes del terrorisme és una ferida oberta, com elles mateixes han reconegut. Tant és així, que aquest dimarts el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite), la Fundació Fernando Buesa Blanco i diverses víctimes d'ETA a títol individual han exigit a aquestes dues formacions que deixin de fer servir aquesta proclama, ja que "suposa una banalització del terrorisme i dels terroristes". 

En un comunicat han justificat que l'ús electoralista de la figura de Txapote resulta "molt dolorós per a moltes víctimes i perquè no ajuda a la tasca de deslegitimació del terrorisme". "Les entitats i persones signants d'aquest comunicat recordem que Txapote és l'assassí de desenes de persones. Que les famílies de les seves víctimes hagin d'escoltar el seu nom aclaparadorament en un lema que menyscaba el que va suposar l'assassinat dels seus familiars és indigne i cruel, per això demanem, una vegada més, a la classe política i a la ciutadania que deixin d'utilitzar-lo", han sentenciat en el text. 

En el comunicat, tots els actors implicats remarquen que no volen significar-se políticament i fan una crida generalitzada a no utilitzar les víctimes del terrorisme electoralment, només dos partits han fet d'aquest lema la seva bandera: PP i Vox. Tant és així, que fins i tot en el debat cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, Sánchez va exigir al líder dels populars que condemnés aquest càntic. 

Per la seva banda, Feijóo va esquivar censurar el lema que te vote Txapote. Mentre el líder socialista li recriminava al popular que membres del seu partit es facin samarretes amb aquest lema i ignorin les demandes de víctimes com Consuelo Ordóñez, germana de Gregorio Ordoñez, polític del PP assassinat per Txapote, Feijóo es va limitar a dir: "Condemno el terrorisme". 

Un lema contra polítics i periodistes

La combinació letal de fer del lema que te vote Txapote una de les armes llancívoles preferides del PP i Vox contra els socialistes i de qüestionar la independència de RTVE, com ha fet Feijóo negant-se a assistir a un debat als mitjans públics espanyols, ha acabat amb un esclat violent contra els periodistes de la cadena a Pamplona al crit d'aquest lema que banalitza el terrorisme, segons les mateixes víctimes. 

Diversos professionals de la cadena pública han denunciat les intimidacions, els crits i les empentes que han rebut fent la seva feina pels San Fermines. En moltes ocasions participants d'aquesta festa han interromput la seva feina al crit "que te vote Txapote" entre altres. El periodista de RTVE Adrián Arnau ha fet un recull d'alguns dels atacs que ha rebut aquests dies exercint la seva feina i ho ha denunciat a les xarxes socials.