La censura de Vox i el PP a revistes infantils en català, com Cavall fort al municipi de Borriana, al País Valencià, ha esclatat enmig de la campanya electoral per a les eleccions generals del 23 de juliol, i és un avís de què pot passar després dels comicis si aquests dos partits arriben a la Moncloa. I el president Pere Aragonès ha volgut fer referència a aquest escàndol des de Lleida, on Esquerra Republicana ha celebrat un acte electoral aquest dimecres, assegurant que la resposta de Catalunya i del Govern de la Generalitat serà donar més suport que mai a aquestes publicacions, que inclouen també El Tatano, El Temps o la revista cultural Enderrock. "Al País Valencià hi ha una obsessió per prohibir revistes infantils en català, revistes sedicioses que posen en risc l'ordre constitucional", ha ironitzat Aragonès, assegurant que "si a Vox i al PP els molesta el Cavall fort, que es preparin, perquè li donarem més suport que mai".

Així, el president de la Generalitat ha defensat que els infants d'arreu dels Països Catalans han de tenir accés a la cultura en la seva llengua pròpia, lamentant al mateix temps la decisió de la "dreta judicial" sobre el català a l'escola. Per la seva part, el cap de llista per Barcelona, Gabriel Rufián, també ha ironitzat sobre aquesta problemàtica, suggerint que el que s'ha de fer per protegir les revistes en català és guardar-les a un lloc on els polítics del PP i Vox no les trobaran mai: una biblioteca. Els republicans no han estat els únics indignats amb aquesta decisió de Vox a Borriana. El líder de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa, ha titllat d'"energumen" el regidor de Cultura que ha censurat les revistes en català i ha demanat al PP que el desautoritzi. 

Rufián demana el vot als "socialistes catalans" que no volen investir Feijóo

El líder dels republicans en el "front de Madrid", tal com ells mateixos descriuen el Congrés, ha reiterat la seva petició al PSOE i a Pedro Sánchez que aclareixin si faran el que Alberto Núñez Feijóo va proposar durant el cara a cara: deixar governar la llista més votada, que, segons totes les enquestes, serà la del PP. Rufián considera que això és clau i que els votants del PSC mereixen saber la veritat a l'hora d'anar a votar, per evitar que la seva papereta serveixi per investir un president de dretes en lloc de per frenar-los, com reivindiquen des del PSC: "No vull a ningú penedit el 24 de juliol", ha deixat caure Rufián. En aquest sentit, ha tornat a recordar que "la millor manera" d'evitar que Feijóo arribi a la Moncloa és votar ERC i no el PSC, motiu pel qual ha demanat als "socialistes catalans" que el votin per frenar el PP. 

Una de les crítiques més repetides en aquesta campanya electoral per part d'Esquerra ha anat dirigida cap a Sumar i, molt especialment, cap a Yolanda Díaz. Si la número dos de la candidatura, Teresa Jordà, repeteix que cada cop aquest moviment s'assembla més al PSOE, aquest dijous Marta Vilalta ha aprofitat l'acte a Lleida per criticar les paraules de la ministra de Treball sobre el feminisme: "No pot ser que, mentre ens violin i matin, algú no vulgui fer nosa amb un feminisme còmode". Ahir, Díaz va apostar per un feminisme que fugi de les trinxeres i que sigui més dialogant i moderat, unes paraules que es van interpretar com una crítica a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que va ser vetada de les llistes de Sumar.