Amb la ressaca del debat electoral entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, l’únic cara a cara dels líders de PSOE i PP en aquesta campanya electoral per a les eleccions generals del 23 de juliol, el líder d’ERC, partit que va ser protagonista involuntari d’aquesta conversa per les constants referències que en va fer el popular, Gabriel Rufián ha volgut plantejar a Sánchez un nou dilema: “Catalunya o Vox”. Segons el republicà, el preu que haurà de pagar el president del govern espanyol serà molt més alt, sense fixar-lo, i tant ell com Yolanda Díaz hauran de triar entre la ultradreta o defensar Catalunya. Aquesta és la resposta de Rufián a les constants peticions de Feijóo a Sánchez perquè aquest es comprometés que governi la llista més votada, que com assenyalen les enquestes, sembla que serà la del PP. “El dilema de Feijóo a Sánchez és ‘abstenció o Vox’, el nostre ha de ser ‘Catalunya o Vox’”, ha expressat en una roda de premsa organitzada per l’Agència Efe. 

Feijóo fins i tot va arribar a entregar-li una espècie de contracte a Sánchez perquè aquest demostrés el seu compromís a deixar-lo governar si guanyava les eleccions, i viceversa, per no haver de pactar amb els extrems. Sánchez no va contestar-li, recordant-li en tot moment que a Extremadura la llista més votada havia estat la socialista, com en altres capitals de províncies, però que un pacte entre PP i Vox li havia pres la presidència a Guillermo Fernández Vara. Rufián, però, ha reclamat avui a Sánchez que aclareixi si el PSOE, com demana el mateix Felipe González, s’abstindrà perquè els populars governin sense Vox: “Els votants mereixen saber si amb la seva papereta, que poden posar amb l’esperança de frenar la ultradreta, servirà per a tot el contrari. És important que doni resposta al dilema de Feijóo”. 

Jordà: "L'estratègia d'ERC no és la més sexi" 

En aquesta roda de premsa no només hi ha participat Rufián sinó també la seva número 2 a les llistes d’ERC, Teresa Jordà, que ha confessat que va veure el debat, tot i que també va fer estones de zàping per mirar la sèrie ‘Cites’ a TV3. En el seu cas, l’exconsellera d’Acció Climàtica ha assegurat que el seu partit ha fet una reflexió sobre la patacada que va patir a les eleccions municipals, on va perdre alcaldies importants i es va deixar uns 300.000 vots pel camí: “Les eleccions municipals van donar moltes evidències. La classe política independentista ha de fer una anàlisi, ERC ja l’ha fet i els altres han decidit explicar-ho d’una altra manera”, ha reflexionat Jordà, que ha assegurat que els republicans tenen una estratègia, que si bé “no és la més sexi”, és la seva. “Estem oberts a escoltar-ne d’altres i si són millors, ens hi podrem sumar”, ha apuntat Jordà. 

El doble referèndum de Junqueras 

L’endemà de celebrar un acte conjunt amb EH Bildu al País Basc, en què Oriol Junqueras va proposar un doble referèndum simultani, Rufián ha assegurat que l’aliança d’aquests dos partits d’esquerres “ha estat el causant de les millores a nivell social i també nacional d’aquests darrers anys”, assegurant que l’Estat no tindria una llei d’habitatge, pujades de pensions o de l’SMI, entre altres, si no fos per ells. Així, sense entrar a detallar la proposta de Junqueras, Rufián ha destacat que tant ERC com Eh Bildu són els “únics partits que tenen una proposta política pels seus països, que pot agradar més o menys”, però ha reconegut que aquesta no ha tingut una “contraproposta” per part del govern espanyol. 

Davant la possibilitat, més que probable que el nou president del govern espanyol sigui Feijóo, a qui Rufián ha considerat guanyador del cara a cara amb Sánchez gràcies a “tres o quatre mentides”, el futur de la taula de diàleg, una de les principals apostes dels republicans sembla molt complicada de mantenir, tot i que durant una breu estona, el popular no la va enterrar. Davant aquests fets, Rufián ha ironitzat que “el projecte de taula de diàleg de la dreta i ultradreta és a Soto del Real, en un vis-a-vis”, ja que el seu objectiu és tornar a empresonar els presos polítics. Amb tot, ha defensat mantenir-la, "ja que seria poc comprensible internacionalment negociar només amb uns", en referència al PSOE.